Advertentie

'Loonkosten zijn hét probleem van Brusselse hotels'

©BELGA

De loonkosten vertegenwoordigen bijna 50 procent van de hotels in Brussel. De hoge huurprijzen voor hoteluitbaters zijn dus lang niet het enige probleem van de hotelsector, onderstreept de sectorfederatie BHA na het faillissement van Hotel Le Méridien.

Het faillissement van Hotel Le Méridien, een vijfsterrenhotel met 150 medewerkers, was het gevolg van een geschil tussen de eigenaar en de uitbater van het hotel. Maar het is geen alleenstaand geval. De hotelsector heeft het niet makkelijk, zeker in het luxesegment. Twee maanden geleden was er een sociaal conflict bij het Steigenberg Grandhotel. Dat was een uitloper van een herstructurering in 2013, waarbij 50 medewerkers hun job verloren. 

De malaise is deels het gevolg van de gewijzigde economische context. Steeds meer bedrijven besparen op de personeelskosten. De farmasector, nochtans een van de meest winstgevende sectoren, brengt haar medewerkers steeds vaker onder in viersterrenhotels en niet langer in vijfsterrenvarianten. De hotelsector krijgt ook steeds meer concurrentie van alternatieve modellen, zoals de verhuursite Airbnb. 

Maar er zijn ook een aantal specifiek Belgische problemen. De personeelskosten in de horeca in België zijn de voorbije tien jaar met 24 procent gestegen. In de horeca was dat zelfs 45 procent. De sterk gestegen loonkosten wegen extra door in vijfsterrenhotels. Extra dienstverlening betekent extra personeel. 

Ook typisch Brusselse factoren spelen mee. De belasting op hotelkamers is in elk van de 19 Brusselse gemeenten verschillend. Sommige gemeenten berekenen de belasting forfaitair per kamer, anderen belasten het aantal effectieve overnachtingen. Dat op zich zorgt al voor concurrentievervalsing binnen Brussel. De gemeentebelasting ligt ook vrij hoog, zeker in het duurdere segment. In Sint-Gillis loopt de verblijfsbelasting voor een vijfsterrenhotel al op tot 2.880 euro per jaar. 

Brussel betaalt volop de prijs voor die reeks tekortkomingen. In de hoofdstad daalde het aantal vijfsterrenhotels sinds 2008 van zestien naar negen. Die trend is anders in onze buurlanden. In Nederland bijvoorbeeld zijn er 28 vijfsterrenhotels, waarvan 15 in Amsterdam. Daar kwamen er maar lieft acht bij de laatste vier jaar. 

Om de Brusselse problemen aan te pakken, kan er binnenkort nu een volwaardige Brusselse minister van Toerisme aan de slag. Toerisme was tot nu toe een bevoegdheid van de gemeenschappen , maar is sinds dit jaar overgeheveld naar de regio. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud