Lunch Garden wil 1 op de 10 jobs schrappen

Lunch Garden telt in ons land ruim 70 restaurants. ©BELGA

Lunch Garden wil 138 jobs schrappen. Dat komt overeen met meer dan 1 op de 10 banen bij de restaurantketen, die zwaar geraakt wordt door de coronacrisis.

De directie maakte de beslissing dinsdagochtend bekend op een ondernemingsraad. De restaurantketen stelt zo'n 1.100 mensen tewerk.

Meer dan de helft (74) van de 138 betrokken personeelsleden wordt op brugpensioen gestuurd, voor de 64 anderen moet een andere oplossing gevonden worden. Lunch Garden wil zoveel mogelijk gedwongen ontslagen vermijden. Het hoopt met de herstructurering 7 miljoen euro te besparen. Er worden vooralsnog geen restaurants gesloten. De directie zegt ervan overtuigd te zijn dat Lunch Garden 'door deze stap te zetten zijn positie als gevestigde waarde zal behouden'.

Zowel in de centrale diensten als in de restaurants sneuvelen banen. En er wordt gesnoeid in alle kosten die niet gelinkt zijn aan voeding (personeelskosten, maar ook marketingkosten en huur). Lunch Garden zit - net als veel andere door corona getroffen retailers en horecabedrijven - om de tafel met zijn huisbazen om over de huurprijzen te heronderhandelen. De belangrijkste huisbaas van Lunch Garden is Redevco, de vastgoedpoot van de familie Brenninkmeijer (eigenaar van de kledingketen C&A). Die werd in 2015 via het investeringsfonds Bregal Freshstream ook eigenaar van Lunch Garden, maar de wegen van het fonds en de familie gingen begin dit jaar uiteen.

Signalen

Zowel de inkomsten als de winst van Lunch Garden groeiden in 2019. Maar in het voorjaar sloeg de coronacrisis toe en gingen de restaurants weken dicht.

Vorige week berichtte De Tijd al dat de vakbonden bij Lunch Garden een nieuwe herstructurering vreesden als gevolg van de coronacrisis. Volgens hen doken daar steeds meer signalen over op. De directie zei toen dat ze ‘alle mogelijke scenario’s analyseert om de continuïteit van de activiteiten te waarborgen en de gevolgen zo veel mogelijk te beperken’. De keten telt 63 restaurants, waarvan 17 in franchise, 13 Total-snelwegrestaurants en drie museaconcessies.

Lunch Garden heeft een goed boekjaar 2019 achter de rug. Zowel de inkomsten als de rendabiliteit groeiden. De omzet bedroeg 117,6 miljoen euro, de brutobedrijfswinst (ebitda) 16,5 miljoen euro en de bedrijfswinst 4,4 miljoen. Maar in het voorjaar sloeg de coronacrisis toe en gingen de restaurants weken dicht.

Herfinanciering

De keten vatte die crisis aan met hogere schulden door een herfinanciering in november vorig jaar, na de mislukte verkoop van de keten. Bij zo’n operatie gaat een bedrijf een nieuwe schuld aan die hoger is dan de uitstaande schuld. Het verschil tussen beide bedragen wordt uitbetaald aan de aandeelhouders. Het bedrijf zit wel opgescheept met een hogere schuld. Bij bedrijven in handen van investeringsfondsen wordt dat mechanisme vaker gebruikt.

7 miljoen
Besparing
Lunch Garden hoopt met de dinsdag aangekondigde herstructurering ongeveer 7 miljoen euro te besparen.

Lunch Garden ging volgens onze informatie een nieuwe lening van 77 miljoen euro aan. 37 miljoen euro vloeide naar de aandeelhouders. De nieuwe lening zou verstrekt zijn door het Londense ICG, dat de voorkeur genoot op een voorstel van ING.

Het is niet de eerste keer dat ICG als kredietverstrekker optreedt in de horecasector. In 2015 greep het - na een verbeten juridische strijd - de macht bij de Franse keten van vleesrestaurants Courtepaille, die haar financiële engagementen niet had gerespecteerd. Courtepaille legde deze zomer de boeken neer en werd eind september overgenomen door zijn concurrent en landgenoot Buffalo Grill.

Lunch Garden

  • Omzet (2019): 117,6 miljoen euro
  • Brutobedrijfswinst (ebitda): 16,5 miljoen euro
  • Bedrijfswinst (ebit): 4,4 miljoen euro
  • Aantal restaurants: 63 (waarvan 17 in franchise), 13 Total-snelwegrestaurants, 3 museaconcessies.
  • Aantal medewerkers: +/- 1.100 (ruim 800 niet voltijds)
  • Aandeelhouders: Freshstream, management

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud