Lunch Garden zet CEO Van Overstraeten aan de deur

Annick Van Overstraeten moet vertrekken bij Lunch Garden. ©SISKA VANDECASTEELE

Annick Van Overstraeten moet na tien jaar aan het hoofd van de restaurantketen Lunch Garden opstappen. Aan de basis ligt een verschil in strategische visie met de eigenaarsfamilie Brenninkmeijer.

Van Overstraeten kwam tien jaar geleden aan het hoofd van Lunch Garden met een simpele missie: 'Fix the basics'. Dat heeft de 54-jarige met succes gedaan.

Van Overstraeten hielp de restaurantketen - met 75 vestigingen van Brugge tot Aarlen - van haar muffe imago af. Via marketingsoftware bouwde ze een persoonlijke relatie uit met 1,2 miljoen klanten. Er kwamen restaurantconcepten in ziekenhuizen en musea. De omzet steeg onder haar vleugels met ruim een vijfde tot 145 miljoen euro. 

Van Overstraeten wist precies hoe ze Lunch Garden moest neerzetten. 'Om succesvol te zijn, moet je je plaats kennen en daar consequent naar handelen. We gaan nooit de ambitie hebben om de hippe, sexy place to be te worden. Bij ons kom je voor het gemak. Geen zin of tijd om te koken, maar ook geen behoefte om uitgebreid op restaurant te gaan? We zijn geen feestelijk avondje uit, we zijn een oplossing', zei ze vorig jaar in een interview met De Tijd. 

Coronacrisis

Aan die 'oplossing' kwam midden maart een abrupt einde, toen de horeca door Covid-19 de deuren moest sluiten. Even abrupt kost de coronacrisis het hoofd van Van Overstraeten. Ze wordt per direct vervangen door Ann Biebuyck, de directeur inkoop van 2010 tot 2017 en lid van het directiecomité. 

Van Overstraeten en hoofdaandeelhouder Bregal Freshstream raakten het niet eens over hoe de crisis aan te pakken. Bregal Freshstream is het investeringsfonds van de Nederlandse familie Brenninkmeijer, die 178 jaar geleden de kledingketen C&A uit de grond stampte. 

De ex-CEO over haar vertrek: 'De transformatie van de afgelopen jaren is gebeurd door de vakbonden mee aan boord te nemen, ook al is dat niet eenvoudig. Ik heb altijd geprobeerd oplossingen te vinden voor onze medewerkers, omdat zij het bedrijf maken. Die visie komt in gevaar of dreigt in gevaar te komen door beslissingen die worden genomen.'

Van Overstraeten was vorig jaar genomineerd voor de titel van Manager van het Jaar, die naar Galapagos-topman Onno van de Stolpe ging. De ex-topvrouw rolde na haar studies economie het bedrijfsleven in. Van het elektronicaconcern Philips ging het naar de pralinemaker Leonidas. Later van de fastfoodketen Quick naar de parfumketen Planet Parfum. Om uiteindelijk tien jaar Lunch Garden te leiden. Tot maandag. 

De eigenaarsfamilie Brenninkmeijer plande vorig jaar de goede gang van zaken van Lunch Garden te verzilveren met een verkoop. Dat plan ligt niet meer op tafel. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud