Maaltijdcheque-gebruikers spenderen 3,5 miljoen euro in horeca eerste week na heropening

Van maandag 8 juni tot en met 14 juni gaven maaltijdchequegebruikers al 3,5 miljoen euro uit in de horeca. ©Photo News

De drie uitgevers van maaltijdcheques in België - Edenred, Monizze en Sodexo - pleiten voor een verhoging van 8 naar 10 euro.

De eerste week na de heropening van de horeca gaven werknemers voor 3,5 miljoen euro aan maaltijdcheques uit in de Belgische horeca. Dat blijkt uit cijfers van de drie uitgevers van maaltijdcheques in België, Edenred, Monizze en Sodexo.

De helft van de werknemers in België, zowat 2.050.000 mensen vorig jaar, ontvangt maaltijdcheques. Zowat 75.000 bedrijven verlenen ze en 25.000 handelaars aanvaarden de cheques. 'Ze zijn gemaakt om werknemers te helpen bij het kopen van hun lunch', zegt Olivier Bouquet, voorzitter van VIA, de vereniging van de cheque-uitgevers. 'De horeca is nauw verbonden met die oorspronkelijke doelstelling.'

Maar maaltijdcheques kunnen volgens Bouquet 'veel meer betekenen voor de lokale economie en de restaurantsector'. 'Een stijging van de nominale waarde van maaltijdcheques - bijvoorbeeld van 8 naar 10 euro - zou de volumes in onze restaurantnetwerken en bij lokale bakkers en slagers verhogen. Dat zou zich vertalen naar een toename van de omzet en nieuwe banen. De maatregel zou ook een gunstig zijn voor de koopkracht van Belgen', zegt Bouquet.

Horecaboost

Maaltijdcheques kunnen in België enkel gebruikt worden voor voedingsproducten. Zes op de tien handelaars geven volgens VIA aan dat de cheques een positief effect hebben op hun omzet. Voor een op de drie handelaars vertegenwoordigen ze 10 procent van hun omzet.

De drie uitgevers van maaltijdcheques roepen op de horeca te blijven ondersteunen. 'Als een meerderheid van onze begunstigden het equivalent van twee, drie maaltijdcheques meer dan normaal gebruikt, is dat een enorme boost voor de restaurants in België.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud