in memoriam

Paul Bocuse (1926-2018)

Zaterdagochtend is de wereldberoemde driesterrenchef Paul Bocuse, de keizer van de Franse gastronomie, overleden. Hij was 91.

Zaterdagochtend, om 9 uur, op twee weken van zijn 92ste verjaardag, is de legendarische Franse topchef Paul Bocuse in zijn slaap overleden. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb, oud-burgemeester van Lyon, meegedeeld op Twitter. Bocuse leed al verschillende jaren aan de ziekte van Parkinson en aan hartkwalen.

Driesterrenchef Bocuse, geboren op 11 februari 1926 in een familie van koks in de buurt van Lyon, raakte wereldwijd bekend vanwege L’Auberge du Pont de Collonges en onder andere zijn ‘soupe au truffe’, een gerecht dat hij maakte voor de Franse president Valéry Giscard d’Estaing.

Als prominent figuur van de ‘nouvelle cuisine ’ moderniseerde Bocuse eind jaren zestig en begin jaren zeventig de Franse gastronomie. Hij werd toegejuicht door Henri Gault en Christian Millau, de uitgevers van de fijnproeversgids Gault & Millau. Bocuse legde als vernieuwer de nadruk op versheid en absolute topkwaliteit van de gebruikte ingrediënten, in tegenstelling tot de klassieke Franse keuken, die veelal zwaar, rijk en vet is.

De Fransen droegen hem op handen en noemden hem 'de keizer van de Franse keuken'. Sinds 1965 werd Bocuse onafgebroken bekroond met drie Michelinsterren. Bocuse werd door Gault & Millau uitgeroepen tot kok van de eeuw en 'paus van de gastronomie' in 1989. Hij kreeg in Frankrijk ook de eretitel 'Commandeur de la Legion d'Honneur'. Bocuse breidde zijn imperium ook uit tot in Japan en de Verenigde Staten en werd zo één van de eerste chefs-entrepreneurs.

Reportage uit de 'Bocuse-tempel' L'Auberge du Pont de Collonges

 

 


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud