Primus-brouwer en Brouwerij Palm schelden huur cafés kwijt

Tot drie april zijn alle cafés en restaurants toe. ©AFP

Café-uitbaters die bij Brouwerij Haacht en Brouwerij Palm een pand huren, moeten deze maand geen huur betalen. AB InBev geeft betalingsuitstel aan zijn cafés.

Brouwerij Haacht  springt in de bres voor zijn caféhouders. Horecaondernemers die bij de brouwer van Primus-pils en Tongerlo-abdijbier een pand huren, moeten tussen 13 maart en 5 april geen huur betalen.

Ook de Palm-cafés moeten geen huur betalen. Brouwerij Palm sloot een deal met Diepensteyn, de holding van ondernemer Jan Toye en de eigenaar van de cafépanden. Palm en Diepensteyn slikken elk 50 procent van het inkomstenverlies.

Met de maatregelen willen de brouwers hun aangesloten cafés een hart onder de riem steken. Alle horeca moet op bevel van de regering de deuren dichthouden tot 5 april om het coronavirus tegen te gaan.

Failliet

De maatregel is een ramp voor de horeca. De totale schade bedraagt volgens een schatting zo'n 800 miljoen euro. De sector vreest dat veel zaken failliet zullen gaan. De helft van de leden van horecafederatie Horeca Vlaanderen had ook in goede tijden een winstmarge van amper 0,7 procent op de omzet.

Het is voor ons belangrijk dat de horeca na corona een goede doorstart kan maken.
Dieter Van Muylder
Woordvoerder Brouwerij Haacht

'Een belangrijk deel van onze omzet komt van horecazaken', zegt Haacht-woordvoerder Dieter Van Muylder. 'Het is voor ons belangrijk dat de horeca na corona een goede doorstart kan maken.'

Hoeveel inkomsten Haacht verliest, wil de brouwerij niet kwijt. 'Het gaat om honderdduizenden euro's.' Bij Palm weegt de maatregel 'zwaar op het bedrijfsresultaat'.

Uitstel

Voor zover bekend schelden nog geen andere brouwerijen de huur kwijt. AB InBev  geeft zijn café-uitbaters wel betalingsuitstel. De brouwer denkt aan andere maatregelen, maar kijkt daarvoor ook naar het vastgoedbedrijf Cofinimmo, de eigenaar van de panden . AB InBev huurt ze en verhuurt ze door aan de café-uitbaters. Bij Cofinimmo is te horen dat nog geen gesprekken met AB InBev hebben plaatsgevonden. 

1 miljoen
Helpen
AB InBev trekt ook 1 miljoen euro uit om café-uitbaters te helpen.

AB InBev trekt ook 1 miljoen euro uit om café-uitbaters te helpen. De brouwer gaat tapleidingen schoonmaken en vervangt oude voorraden bier door nieuw bier.

Ook bij Alken-Maes is een kwijtschelding van de huur voorlopig niet aan de orde. De brouwer roept zijn cafés wel op om vragen en verzuchtingen door te geven, om 'een oplossing op maat' uit te werken.

Duvel-Moortgat trof nog geen maatregelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud