Restaurantketen Umamido naar buitenland

Umamido-eigenaar Guy Quirynen mikt op Parijs, Rijsel, Amsterdam en Londen. ©Wim Kempenaers

De Belgische restaurantketen Umamido wil volgend jaar uitbreiden naar het buitenland, en gaat ook vier extra noedelrestaurants in België openen.

Nu al baten vrienden van de eigenaar twee restaurants uit in Bulgarije en Zwitserland, maar de keten mikt op een volwaardige expansie in de landen rond België. Umamido-eigenaar Guy Quirynen mikt op  Parijs, Rijsel, Amsterdam en Londen.

Ramen kan bij ons even populair worden als spaghetti bolognaise of sushi.
Guy Quirynen
oprichter Umamido

Umamido verkoopt ramen. Dat is een Japans gerecht op basis van noodles, bouillon, kruiden, groenten en eventueel vlees. Het gerecht is in onze contreien nog vrij onbekend, maar Quirynen gelooft in het potentieel. ‘Ramen kan bij ons even populair worden als spaghetti bolognaise of sushi.’

Quirynen ziet dan ook nog groeimogelijkheden in eigen land. 'Vandaag hebben we drie restaurants in Brussel en twee in Antwerpen. Dit jaar moet er nog een Brusselse en een Leuvense zaak bijkomen. Nadien wil ik ook een restaurant openen in Gent en nog eentje in Brussel.'

Umamido is een van de zoveelste kleine restaurantketens die in de afgelopen jaren zijn ontstaan in België. Eerder ontstonden gelijkaardige ketens die zich toeleggen op onder andere hamburgers, pasta en pizza. Voorbeelden zijn Ellis Gourmet Burger, Balls & Glory en Bavet

Dat dit soort kleine restaurantketens opgang maakt, is geen toeval. De trend is te verklaren doordat Belgische restaurants sinds 2016 verplicht zijn een geregistreerd kassasysteem te gebruiken. Door de witte kassa is het een pak moeilijker om in het zwart te werken, wat restaurants voordien massaal deden.

Snijden in de kosten

Heel wat horeca-ondernemers spelen in op de witte kassa door zwaar in de kosten te snijden. Dat doen Umamido, Ellis Gourmet en co door veel restaurants te openen. Door hun schaal te vergroten, kunnen ze kortingen afdwingen bij hun leveranciers. Umamido werkt ook met één centrale keuken voor zijn restaurants, waarin basisbereidingen voor alle restaurants worden gemaakt.

'Je kunt geen restaurant meer runnen door alleen een goede kok te zijn', zegt Quirynen. 'Je moet een ondernemer zijn.' Ook hij staat wel eens in de keuken of in de zaal, maar zijn hoofdjob is manager. 'De klassieke brasserie komt onder druk te staan. Veel zaken hebben een te uitgebreide kaart, waardoor ze veel overschot moeten weggooien, en ze hebben ook te veel personeel.'

Investeerders

Bij veel van de nieuwe restaurantketens delen de oprichters nog steeds de lakens uit, ook bij Umamido. 'Ik ben nog steeds de enige aandeelhouder', zegt Quirynen. 'Mijn eerste restaurant heb ik vijf jaar geleden met de steun van mijn ouders uit de grond gestampt. De verdere groei kon ik betalen van de winst van Umamido en bankleningen.' Van de omzet van vorig jaar - 3,5 miljoen euro - bleef tussen 15 en 20 procent winst (ebitda) over.

Toch staat Quirynen open voor externe investeerders. 'Zeker voor onze buitenlandse plannen kan dat interessant zijn. Er zijn al aanbiedingen geweest, maar die overtuigden niet helemaal. Voor ik met een externe investeerder in zee ga, moet het concept scherpgesteld zijn. Willen ik en mijn team de expansie zelf doen en zijn we enkel op zoek naar cash? Of willen we werken met franchisenemers? Kan een investeerder uit de sector interessant zijn? Op die vragen moeten we het antwoord weten voor we verder gaan.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect