opmerkelijk

Robot wil chef-kok vervangen

De bewegingen van Robo-chef, de keukenrobot, zijn heel precies. Hij schraapt boter van een spatel en kuist de lepel aan de pan af. ©REUTERS

Als het van Moley Robotics afhangt, vervangt hun robot Robo-chef in 2017 menselijke koks. Op de Hannover Messe stelt het Britse bedrijf hun prototype voor.

Robo-chef is een autonome keukenrobot, die hele gerechten klaarmaakt. De robot imiteert via 3D-opnames de bewegingen van werkelijke chefs en doet dit zeer precies. Hij schraapt boter van een spatel en kuist de lepel aan de pan af om druppen te voorkomen.

‘De grootste uitdaging zat er voor ons in om de robotarmen en -handen de menselijke bewegingen perfect mee te geven. Je wil toch die heel subtiele motoriek erin krijgen’, aldus Rich Walker van Shadow Robots, een bedrijf gespecialiseerd in robothanden dat meewerkte aan het project.

Een restaurant met enkel robots achter de potten wordt steeds reëler. Of toch niet? ‘Ze missen het inzicht en de spontaniteit’, aldus Bram Vanderborght, professor robotica aan de VUB. ‘Er bestaan restaurants in Japan waar de robots aan het werk gezet worden, maar dan eerder om hamburgers te bakken. Robo-chef is dus nog geen partij voor koks zoals Peter Goossens en Sergio Herman.’

 

De robot is ook nog niet volautomatisch. Hij heeft geen eigen intelligentie en kan ook niet zien, waardoor het kookmateriaal altijd op de juiste plek moet liggen. Eieren opkloppen of een mes hanteren lukt hem ook nog niet, maar Moley Robotics meldt al die functies te ontwikkelen tegen de lancering in 2017.

‘Een ambitieuze deadline’, vindt Vanderborght, ‘Robots zullen wel vaker weggehaald worden uit de kooien waar ze nu in zitten ter bescherming. Ze gaan dan echt naast mensen functioneren. Maar robots die messen gebruiken, zullen toch moeilijk toegelaten worden.’

‘Ze kunnen perfect ingezet worden in grootkeukens, maar hen complexere taken laten uitvoeren zoals Ons Kookboek van de Boerinnenbond erbij halen en beginnen koken, ligt nog ver in de toekomst.’

Zo’n robot is ook best duur. Bij massaproductie wordt de prijs geschat op 10.000 pond (ongeveer 14.000 euro). ‘Een blikje uit de koelkast halen of in een pot roeren zijn eenvoudige taken voor de mens, maar zetten bij de robot heel veel motoren in beweging wat het al snel een kostelijke zaak maakt.’, zo legt Vanderborght uit.

Comme chez robot

Een kokende robot? Geweldig! Als ze met evenveel passie en liefde koken, zijn ze zeker welkom!
Olly Ceulenaere
Chef bij restaurant Publiek in Gent

Staat binnenkort een robot te koken in toprestaurants? ‘Als ze met evenveel passie en liefde koken als gewone koks, zeker!’, aldus Olly Ceulenaere van restaurant Publiek in Gent. ‘Je moet mee zijn met de tijd’, antwoordt topchef Peter Goossens van Hof van Cleve spontaan. Hij ziet de robots wel eerder gebruikt worden in grootkeukens, waar hetzelfde steeds opnieuw uitgevoerd wordt, dan in restaurants. ‘Een robot kan nooit à la minute werken zoals wij!’ voegt Danny Horseele van Restaurant Horseele in Gent nog toe.

Volgens Peter Goossens is het grootste struikelblok de persoonlijkheid en het proeven: ‘Een robot kan de smaak van het product niet inschatten. Herfstprei smaakt anders dan zomerprei en dit verandert je hele receptuur.’

Olly Ceulenaere: ‘Er is een groot verschil tussen een gerecht afwegen en klaarmaken en dat wat chefkoks doen. Koken blijft iets persoonlijks. Geef drie koks hetzelfde recept en er komen drie verschillende gerechten van. De liefde en passie die erin steekt, krijg je niet bij robots.’

De robot Ecce van Robot Studio op de Hannover Messe. Deze robot heeft spieren en beenderen net zoals een mens. Het design is open source zodat iedereen met een 3D-printer er zelf een kan bouwen. ©REUTERS
Moley Robotics stelde zijn Robo-chef voor op de Hannover Messe. Het is een autonome keukenrobot, die hele gerechten klaarmaakt. De robot imiteert via 3D-opnames de bewegingen van werkelijke chefs en doet dit zeer precies. ©REUTERS
Topio speelt pingpong en leert voortdurend bij om zijn prestaties te verbeteren. ©REUTERS
In het Chinese Harbin worden robots al ingezet in een restaurant. Gasten worden er ontvangen en bediend door een twintigtal robots. Maar het personeel is niet goedkoop, elke robot kost tot 45.000 euro. ©REUTERS
De univerteit van Showa in Tokio heeft een robopatiënt voor zijn studenten tandheelkunde. Tmsuk ontwikkelde een realistisch uitziende robot om de studenten te wennen aan het echte werk. ©REUTERS
Een LS 3-robot wordt op zijn plaats geschoven tijdens een testrit. De robot werd ontwikkeld door Darpa en moet een werkpaard worden voor Amerikaanse soldaten. ©REUTERS
De RoboThespian van Engineered Arts' is een commerciële robot die op publieke plaatsen (zoals musea en evenementen) werken als een soort presentator. Het kan de stemming en de leeftijd van mensen inschatten, liedjes zingen en grappen vertellen. ©AFP
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Indiase premier Narendra Modi bekijken de BionicANTs op de Hannover Messe. Festo creëerde artificiële mieren die met elkaar kunnen communiceren en samenwerken om bepaalde taken uit te voeren. ©EPA
Pepper is een huisrobot die emoties kan herkennen. Softbank ontwikkelde de robot om "mensen gelukkig te maken" en is alleen bedoeld voor sociaal contact. Poetsen kan het niet. ©Bloomberg
YuMi van ABB was een hit op de Hannover Messe. De robot beweegt zo snel en soepel dat hij het werk van drie mensen kan vervangen. Hij is veel kleiner en wendbaarder dan de grote robots die op dit moment de bedrijfshallen sieren. ©AFP

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud