Advertentie
opmerkelijk

'Toprestaurants niet altijd even hygiënisch'

Een lekker gerecht komt niet altijd uit een keuken die aan alle hygiënische voorschriften beantwoordt, zo blijkt ©Lieven Van Assche

Een restaurant met drie sterren houdt zich niet altijd aan de wettelijke hygiënische voorschriften, zo stelde het voedselagentschap vast. Overdreven en achterhaald, verzekert de beroepsvereniging NSZ.

Bij een op de vier Vlaamse en Brusselse toprestaurants hebben inspecteurs van het federaal voedselagentschap (FAVV) ernstige opmerkingen over de hygiëne en moeten ze binnen het halfjaar terugkeren voor een herinspectie. Dat blijkt uit de inspectieverslagen die De Standaard kon inkijken en waarover ook Het Nieuwsblad vrijdag bericht.

Geen enkel toprestaurant in Brussel en Vlaanderen kreeg bij zijn meest recente inspectieronde van het federaal voedselagentschap (FAVV) op het vlak van infrastructuur, inrichting en hygiëne een gunstige beoordeling zonder opmerkingen. In één op de vier restaurants luidde het verdict in eerste zit zelfs "niet gunstig" en keerden de inspecteurs ten laatste een halfjaar later terug voor een herinspectie. Dat blijkt uit de meest recente inspectieverslagen van 29 toprestaurants, die De Standaard vrijdag online publiceert.

Het gaat om de verslagen van inspecties bij restaurants in Brussel en Vlaanderen die twee of drie Michelinsterren hebben of die in de GaultMillau-gids vermeld worden met een score van 17 of hoger.

'Overdreven'

 Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) ontkent niet dat er problemen zijn, maar heeft het over 'oude koeien die uit de gracht' worden gehaald'. De genoemde inspectieverslagen dateren immers van de periode 2007-2009, aldus het NSZ. 'De problemen die werden aangekaart zijn nu dus verdwenen', aldus Christine Mattheeuws, NSZ-voorzitter.

De vereniging merkt ook op dat de reden van een herinspectie niet per se betekent dat er een ernstig probleem van hygiëne is, zoals het ontbreken van een afwasbaar plafond of een wasbak Steeds volgens het NSZ gaat nog dit jaar een website online waarin de consument kan nagaan hoe het gesteld is met de voedselveiligheid en de hygiëne van horecazaken, maar ook van voedingswinkels. 'Foodweb' is een initiatief van het FAVV.

'Lat ligt hoog'

Horeca Vlaanderen betreurt de berichtgeving dat restaurateurs over het algemeen zouden falen inzake voedselveiligheid. Volgens de beroepsvereniging is de waarheid een pak genuanceerder. In 2013 deed het Federaal Voedselagentschap (FAVV) 14.464 controles in de horeca en werden 33 zaken tijdelijk gesloten, luidt het in een persbericht.

"Qua voedselveiligheid en hygiëne ligt in België de lat erg hoog, en op zich is dat goed", reageert Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen. "Net omdat de regelgeving zeer strikt is, slagen restaurants er niet altijd in om een score van honderd procent te behalen. Maar dat wil absoluut niet zeggen dat ze daarom zouden falen."

De regelgeving is erg uitgebreid. Dat bij een controle niet aan alle vereisten wordt voldaan is dus niet uitzonderlijk, aldus Horeca Vlaanderen. Het FAVV geeft in dat geval een gunstige beoordeling met opmerkingen. In andere gevallen komt men terug voor een hercontrole.

Het gaat veelal over praktische zaken zoals een losse tegel of het ontbreken van een thermometer in de ijskast. "Het systeem werkt prima, maar de resultaten moeten juist geïnterpreteerd worden. Als er een gevaar is voor de volksgezondheid, zal het FAVV de zaak in kwestie onmiddellijk sluiten", stelt de beroepsvereniging.  

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud