U bestelt kabeljauw, maar krijgt pangasius

Is de kabeljauw op uw bord wel kabeljauw? ©REUTERS

Restaurants en EU-kantines in Brussel serveren in veel gevallen andere vissoorten dan ze op de kaart beloven. Dat blijkt volgens de milieuorganisatie Oceana uit DNA-onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven.

Vissoorten als blauwvintonijn, kabeljauw en tong zouden worden vervangen door soorten die tot 40 procent goedkoper zijn. De klant die denkt een kabeljauw te hebben genuttigd, kan gewoon een gekweekte pangasius hebben gegeten, blijkt uit het onderzoek.

Volgens de onderzoekers gaat het gemiddeld om 30 procent van de vis die wordt geserveerd in restaurants in de Belgische hoofdstad. Bij de kantines van EU-instellingen had 38 procent het verkeerde 'label', aldus Oceana.

Oceana identificeerde 36 verschillende vissoorten die op de borden belandden. De grootste fraude gebeurt met tonijn. In 95 procent van de gevallen werd geen blauwvintonijn - overigens een bedreigde diersoort - opgediend, maar de goedkopere geelvintonijn of de overbeviste grootoogtonijn.

’Consumenten worden bedrogen en de deur naar fraude met illegale visproducten staat wijd open’, beweert Lasse Gustavsson, directeur Europa van Oceana. Het verschijnsel komt volgens hem in heel Europa voor. Hij wil dan ook dat de EU actie onderneemt.

De Europese Commissie neemt de kwestie ernstig, liet een woordvoerder in een reactie weten. ‘Het is per slot van rekening het eten dat we eten.’

De controle van de vis is een taak van de Belgische overheid. De Commissiewoordvoerder zei ervan uit te gaan dat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) controleert of het geserveerde voedsel overeenkomt met de vlag waaronder het wordt verkocht. Zo nodig onderneemt de Commissie stappen.

De wetenschappers onderzochten ruim 280 gerechten uit meer dan 150 restaurants, sushibars en kantines.

Acties

Het nieuws over de visfraude maakt intussen reacties los. Het persagentschap Belga vernam bij de Europese Commissie dat drie Belgische bedrijven instaan voor de restaurants en kantines van de Europese instellingen. De controle daarvan gebeurt door het voedselagentschap FAVV.

Bij het FAVV wordt de bal echter doorgespeeld naar de FOD Economie, verantwoordelijk voor economische fraude. De overheidsdienst belooft het rapport te analyseren en sluit acties niet uit.

De Economische Inspectie voerde de voorbije twee jaar 264 onderzoeken uit, wat twintig pv's en drie dagvaardingen opleverde. De controles zijn vooral gericht op supermarkten, groothandels en viswinkels. Over de restaurants zijn er naar verluidt weinig klachten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud