Advertentie

'Witte kassa moet preventief controlemiddel worden'

Vertegenwoordigers van de horeca riepen de regering vorige week op om de invoering van de witte kassa voldoende te compenseren. ©BELGA

De regering gaat met de horecasector en de inspectiediensten een charter afsluiten om duidelijk te maken dat de witte kassa 'geen repressief, maar een preventief controlemiddel' wordt en om daarover afspraken te maken met de inspectiediensten.

Dat bleek vrijdag na afloop van de ministerraad, die het licht op groen zette voor het Horecaplan met flankerende maatregelen voor de invoering van de witte kassa.

De horecasector is een belangrijke sector in ons land. Het gaat alles samen om 50.000 horecazaken, met 125.000 loontrekkenden en 40.000 zelfstandigen. Maar tegelijkertijd is er ook een probleem van zwartwerk in de sector, in die mate dat zwartwerk er bijna als normaal wordt beschouwd, stelde staatssecretaris voor de strijd tegen fiscale fraude Elke Sleurs (N-VA).

Er is een probleem van zwartwerk in de sector, in die mate dat zwartwerk er bijna als normaal wordt beschouwd.
Elke Sleurs
Staatssecretaris voor strijd tegen fiscale fraude

De invoering van de witte kassa - een beslissing die al dateert van 2009 - moet de sector helpen verwitten. Bedoeling is dat ze vanaf januari 2016 operationeel wordt. De registratie moet eind deze maand een feit zijn. Die registratie nam een trage start - tot nu zijn er slechts een goede 5.000 geregistreerd - al ligt het tempo de voorbije dagen wat hoger.

Lastenverlagingen

Er komt geen heksenjacht op de horeca.
Bart Tommelein
Staatssecretaris voor sociale fraude

De ministerraad besliste vrijdagmorgen een rist extra lastenverlagingen in te voeren. Zo wordt het huidige systeem van goedkope overuren voor horecazaken met een witte kassa verdubbeld van 180 naar 360 per jaar. Ook verruimt het systeem van gelegenheidsarbeid van 100 naar 200 dagen per horecazaak per jaar. Voorts kunnen mensen met een hoofdjob van minstens vier vijfde, waarop ze volledige sociale lasten betalen, in de horeca bijverdienen om piekmomenten op te vangen. Op dat werk wordt maar 25 procent bevrijdende RSZ-werkgeversbijdrage geheven. Bedoeling is dat de maatregelen uiterlijk op 1 oktober 2015 in voege treden.

Staatssecretaris voor de strijd tegen sociale fraude Bart Tommelein (Open Vld) kondigde ook aan dat er een charter komt met de fiscale en sociale inspectiediensten. Dat moet voorkomen dat de verwitting van de sector via de witte kassa's zou worden aangewend om controles uit te voeren naar het verleden. 'Er komt geen heksenjacht op de horeca', aldus Tommelein. Hij kondigde nog aan dat er later een afstemming zou komen tussen de verschillende stelsels, waarbij moet worden voorkomen dat vaste werknemers nadelen zouden ondervinden.

De invoering van de witte kassa moet gebeuren met inachtneming van het praktische leven en de normale werking van de zaken in de horecasector.
Willy Borsus
Minister van Middenstand

Minister van Middenstand Willy Borsus (MR) vestigde nog de aandacht op de praktische kant van de zaak. 'De invoering van de witte kassa moet gebeuren met inachtneming van het praktische leven en de normale werking van de zaken in de horecasector', luidde het. 'De wet zal worden ingevoerd met respect, in overleg en op een flexibele manier'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud