Zaterdag staking bij Lunch Garden

Lunch Garden.

Zaterdag vindt er een algemene staking plaats bij alle restaurants van de Lunch Garden-keten. Dat is het gevolg van een sociaal conflict over de arbeids- en loonvoorwaarden.

Zaterdag gaan alle restaurants van Lunch Garden 24 uur lang dicht. Met die actie willen de vakbonden een 'fors signaal' geven aan de directie. De bonden vinden de voorliggende loon- en arbeidsvoorwaarden 'onaanvaardbaar'. 

De directie wil onder meer de openingsuren verlengen en vraagt meer polyvalentie van het personeel, om zich 'conform de markt' te positioneren. Er is ook nog een minderheid van 155 werknemers die nog het oude GB-statuut hebben, toen de restaurants nog deel uitmaakten van de toenmalige GIB-groep. De directie wil af van hun voorwaarden, die een stuk voordeliger zijn. 

De directie betreurt de staking. Met het bedrijfsplan wil Lunch Garden juist werkgelegenheid garanderen voor de 1.250 personeelsleden, argumenteert algemeen directeur Annick Van Overstraeten. Ze wijst erop dat de lonen van het GB-statuut 50 procent hoger liggen dan in vergelijkbare horecazaken. Voor het gemiddelde loon van de Lunch Garden-medewerker is dat 30 procent. 'In de nieuwe vestigingen die we hebben geopend, zijn de voorwaarden 8 à 10 procent beter dan het gemiddelde van de horeca. En daar heb ik geen probleem mee', zegt Van Overstraeten.

De algemeen directeur hoopt snel weer rond tafel te zitten met de bonden. Volgens ACV-secretaris Rudi Schwartz is op 7 mei nieuw overleg gepland tussen vakbonden en directie.

Lunch Garden telt 74 restaurants, inclusief die ondergebracht bij Total-tankstations. Volgens Van Overstraeten zullen de 24 Lunch Garden-restaurants in handen van franchisenemers en bij de Total-zaken zaterdag open zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud