'5 miljoen dollar losgeld voor hackers Amerikaanse pijplijn'

©EPA

Het hackerscollectief dat met een cyberaanval een Amerikaanse pijplijn saboteerde, zou van de uitbater 5 miljoen dollar hebben gekregen om de hacking stop te zetten.

Het Amerikaanse oliepijplijnenbedrijf Colonial Pipeline heeft losgeld betaald aan cybercriminelen om weer toegang te krijgen tot platgelegde computersystemen. Volgens het persbureau Bloomberg, dat zijn informatie haalt bij twee ingewijden, zou het gaan om bijna 5 miljoen dollar (4,1 miljoen euro). Dat bedrag zou in ontraceerbare cryptomunten zijn overgemaakt.

De cyberaanval van het hackerscollectief DarkSide op Colonial Pipeline vond plaats rond 7 mei en had grote gevolgen. Het bedrijf moest zijn bijna 9.000 kilometer pijplijnen stilleggen. Dat leidde tot brandstoftekorten in delen van de Verenigde Staten. Ook schoot de brandstofprijs omhoog.

De pijplijn verbindt raffinaderijen in de Golf van Mexico met raffinaderijen in het zuiden en oosten van de VS en transporteert onder meer benzine, diesel en stookolie, a rato van ongeveer 2,5 miljoen vaten per dag. Het gaat om bijna de helft van de brandstof die aan de Amerikaanse oostkust wordt gebruikt door meer dan 50 miljoen mensen. Ook het Amerikaanse leger is een belangrijke klant.

Bronnen zeggen dat het bedrijf al na enkele uren betaalde aan de daders, die de computersystemen met gijzelsoftware hadden platgelegd. De cybercriminelen zouden daarna een programma beschikbaar hebben gesteld dat het bedrijf weer toegang gaf tot het computernetwerk. Dat programma zou echter zo traag zijn geweest dat Colonial ook zijn eigen back-ups gebruikte om het systeem te herstellen.

'Laag bedrag'

De Amerikaanse autoriteiten wisten naar verluidt dat losgeld was betaald. Colonial noch de Amerikaanse National Security Council gaf commentaar. Colonial verklaarde wel dat de pijplijnen sinds woensdag weer in gebruik zijn.

De FBI zegt dat gijzelsoftware is gebruikt van de groep DarkSide. Die hackers specialiseren zich in digitale afpersing en zitten mogelijk in Oost-Europa of Rusland. De FBI ziet liever niet dat bedrijven die worden aangevallen met gijzelsoftware, vervolgens losgeld betalen. Dat zou ook andere potentiële cybercriminelen op het idee kunnen brengen om bedrijven af te persen.

Specialisten noemen het losgeld van 5 miljoen dollar voor een pijplijn 'heel laag'. 'Losgeldtarieven' voor zulke bedrijven lopen makkelijk op tot 25 à 35 miljoen dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud