Advertentie

9.000 IT-vacatures raken niet ingevuld

©REUTERS

De schaarste aan IT-specialisten wordt zo nijpend dat bedrijven naar creatieve oplossingen moeten zoeken, zoals zelf opleidingen organiseren of hulp zoeken in het buitenland.

‘We zitten met een zuurstoftekort dat de groei van een aantal ondernemingen afremt’, waarschuwt de technologiefederatie Agoria.

Het grote probleem is dat de vraag naar IT’ers sterker groeit dan dat er nieuw talent op de arbeidsmarkt komt, zegt het rekruteringsbedrijf Robert Half na een rondvraag bij 300 bedrijven. Bijna zeven op de tien bedrijven vinden het moeilijker dan vijf jaar geleden om gekwalificeerd IT-talent te vinden, blijkt daaruit.

+8 %
Loonsverhogingen van 8 procent of meer voor de beste IT'ers zullen volgend jaar gangbare praktijk zijn.

Robert Half stelt in zijn Salarisgids forse stijgingen vast van de lonen voor IT’ers, die de wanhopige bedrijven tegen elkaar kunnen uitspelen. Loonsverhogingen van 8 procent of meer voor de beste krachten zullen volgend jaar een gangbare praktijk zijn, blijkt uit de enquête, boven op een gemiddelde bonus van 11 procent.

De felbegeerde IT’ers eisen bovendien een werkplek waar ze gelukkig zijn. ‘Flexibiliteit qua werkuren, locatie en in de samenstelling van de verloningspakketten speelt vaak een even grote rol als het puur financiële’, zegt Frédérique Bruggeman, de CEO van Robert Half België.

De vraag naar IT’ers stijgt fors omdat in veel sectoren een digitale transformatie aan de gang is. Robert Half ziet de Europese privacywetgeving die volgend jaar op 25 mei van kracht wordt als een van de grootste aanjagers. Elk bedrijf dat persoonsgegevens bewaart, moet vanaf dan verantwoorden waarom en hoe lang dat nodig is. Veel kmo’s zoeken inderhaast een projectmanager om hun IT-systeem daarop voor te bereiden.

Blockchain

Volgens Agoria staan 9.000 IT-vacatures structureel open. ‘Bedrijfsleiders geven zelfs aan dat 16.000 extra IT’ers nodig zijn om optimaal te zijn’, voegt de technologiefederatie eraan toe. Ondanks de aantrekkelijke verloning daalt het aantal IT’ers in ons land, van bijna 200.000 in 2014 naar minder dan 194.000 vandaag, meldde het statistiekenbureau Eurostat onlangs.

Agoria wijst erop dat een heleboel technologieën - zoals het internet der dingen, cyberveiligheid en blockchain - voor een grote groei staan. ‘We moeten op die fronten het groeiende aantal jobs invullen, om te voorkomen dat die business naar andere regio’s vertrekt.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud