Apple overtuigt niet met iPhoneX

Topman Tim Cook stelde dinsdagavond de nieuwe iPhoneX voor. ©REUTERS

Beleggers zijn voorlopig niet echt onder de indruk van Apple's nieuwste generatie iPhone.

Op de tiende verjaardag van Apple's iPhone heeft de Amerikaanse techgigant de nieuwste versie van zijn baanbrekende smartphone voorgesteld. De iPhoneX - spreek uit: iPhone Ten - zal de komende tien jaar bepalen welke koers technologie zal varen, zei CEO Tim Cook tijdens zijn presentatie in het Steve Jobs Theater in het Californische Cupertino.

Fans van Apple en beleggers keken reikhalzend uit naar de nieuwe iPhoneX omdat het het eerste iPhone-model in vele jaren is waarvan het design volledig werd herbedacht. 

Het nieuwe toestel werd uitgerust met een zogenaamd OLED-scherm, dat dunner is en beter kleuren kan weergeven dan LCD-schermen. Die schermen zullen het volledige toestel bedekken, dus ook de randen. En de kenmerkende ronde 'home knop' onderaan de iPhone verdwijnt. Even tikken op het scherm moeten volstaan om het apparaat te activeren. De levensduur van de batterij gaat maal twee. De nieuwe iPhone kan trouwens ook zonder draad worden opgeladen. 

FaceID

Maar de restyling gaat veel verder. De iPhoneX zal ook van gelaatsherkenning gebruik maken om het toestel te ontgrendelen. Die FaceID moet helpen om je gegevens nog beter te beschermen, zegt ontwikkelaar Phil Schiller.

Met Apple's 'Touch ID' - herkenning via vingerafdruk - bestond er een kans op 50.000 dat er toch nog kon worden ingebroken in je gegevens. Met FaceID is dat een kans op een miljoen, klinkt het. 'Al liggen de risico's iets hoger als je een boosaardige tweelingbroer of - zus hebt.'

Via gelaatsherkenningstechnologie kan je emoji's expressief maken op de iPhoneX. ©REUTERS

De gelaatsherkenningstechnologie zal ook worden aangewend voor andere toepassingen. Zo ontwikkelde Apple blijkbaar een nieuw type emoji's die je je eigen gelaatsuitdrukkingen kan meegeven. Maar de technologie is ook bruikbaar voor serieuzere doeleinden, zoals identificatie voor mobiele betalingen.

Apple is niet de eerste om gelaatsherkenning te integreren in een smartphone - het Zuid-Koreaanse Samsung ging de Amerikanen daarin voor. Maar terwijl Samsung de kritiek kreeg dat je die gelaatsherkenningstechnologie kon omzeilen met een foto, beweert Apple die achterpoortjes te hebben gesloten met zijn FaceID.

Prijskaartje

Aan de iPhoneX hangt wel een stevig prijskaartje: het toestel zal beschikbaar zijn aan 999 dollar. Een dollar dus onder de 'symbolische 1.000 dollar' die de markt had verwacht. Maar niettemin wordt de iPhoneX hiermee het duurste iPhone-model dat Apple al naar de markt bracht. 

1.159
De nieuwe iPhoneX is in België beschikbaar vanaf 1.159 euro.

Over die hoge prijs was in de aanloop naar het Apple-event al veel te doen geweest. Apple slaagde er de voorbije kwartalen steeds minder in om kopers voor zijn iPhones aan te trekken. Het dure prijskaartje dat  op de nieuwe toestellen kleeft wordt door veel beleggers gezien als een test voor de loyaliteit van de Apple-klanten. 

In België is de iPhoneX vanaf 3 november beschikbaar vanaf 1.159 euro. Je kan het toestel bestellen vanaf 27 oktober. 

Beleggers toonden zich dinsdag niet bijzonder enthousiast. Het aandeel Apple verloor zelfs licht terrein op Wall Street. Nochtans toonden analisten zich in een eerste reactie vrij positief over de nieuwe toestellen. Maar ze vrezen dat er door de late lanceringsdatum te weinig iPhoneX-toestellen beschikbaar zullen zijn voor de kerstkoopjes.

Bellen met je horloge

Eerder op de avond had Apple nog nieuwe varianten op zijn 'klassieke' iPhones voorgestel.  De nieuwe iPhone8 en iPhone8 Plus zijn uitgerust met een nieuw bionische chi. Daardoor zullen de nieuwe toestellen augmented realitytoepassingen mogelijk maken. Maar de nieuwe iPhones maken ook 3D-gelaatsherkenning mogelijk en zijn draadloos oplaadbaar.

Apple stelde ook  een vernieuwde versie van zijn Apple Watch voorgesteld. Met die nieuwe Apple Watch zal je kunnen bellen, en er is ook een tool die je waarschuwt als je hartslag te hoog is.  De nieuwe Apple tv biedt dan weer een veel hogere beeldkwaliteit.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content