Advertentie

Econocom verwacht weer groei in 2021

Jean-Louis Bouchard, de CEO en voorzitter van Econocom. ©Antoine Doyen

De Franse IT-dienstengroep boekte in het coronajaar 2020 iets meer winst en rekent dit jaar weer op een solide groei.

Econocom publiceerde op 21 januari al gedeeltelijke jaarresultaten en die worden nu bevestigd en aangevuld met extra informatie. Dat de omzet in 2020 met 11,3 procent daalde tot 2,56 miljard euro was al bekend. Door de coronacrisis stelden klanten projecten uit en was het moeilijker om nieuwe contracten binnen te halen.

De omzet van de tak Digital Services and Solutions (DSS) kwam 5,9 procent lager uit, waarbij het vierde kwartaal opnieuw groei kende. De tak Technology Management & Financing (TMF) kende een grotere omzetdaling van 19,6 procent. Bedrijven keken de kat wat uit de boom, terwijl Econocom bewust het volume zelf gefinancierde digitale projecten terugschroefde.

Terugbetaling uitgiftepremie

Dankzij kostenbesparingen en het focussen op rendabelere projecten steeg de courante bedrijfswinst met 2,2 procent tot 122,5 miljoen euro. De operationele winstmarge verbeterde zo van 4,2 tot 4,8 procent. Ook hier zien we een uiteenlopende evolutie bij de twee takken: de courante bedrijfswinst van DSS steeg met 12,5 procent, die van TMF kwam 15,8 procent lager uit.

Econocom boekt een nettowinst van 50,2 miljoen euro, wat iets meer is dan in 2019 (48,6 miljoen euro). De raad van bestuur stelt de terugbetaling van een uitgiftepremie van 0,12 euro per aandeel voor. Dat stemt overeen met het dividend dat vorig jaar werd betaald.

Schuldenvrij

Opvallend is dat Econocom vorig jaar schuldenvrij werd. Op 31 december was er een kaspositie van 20 miljoen euro tegen een netto schuld van 252 miljoen een jaar eerder. Het bedrijf schrijft dat toe aan ‘de structurele verbetering van het werkkapitaal’ en aan 125 miljoen euro opbrengsten uit de verkoop van niet-strategische activa.

Solide groei

Voor 2021 klinkt Econocom optimistisch. Het bedrijf voerde de voorbije twee jaar een transformatieplan door om beweeglijker en competitiever te worden. De kosten werden teruggedrongen, de activiteitenportefeuille werd opgeschoond en de schulden werden drastisch verminderd. ‘Econocom staat nu klaar om weer de weg van langdurige groei op te gaan - zowel organisch als door doelgerichte overnames - en tegelijk kosten en schulden te beheersen’, meldt het persbericht.

Ondanks de nog onzekere conjunctuur bevestigt Econocom zijn doelstelling om terug te keren naar een solide groei in 2021.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud