Advertentie

Frère-holding NPM casht fors op Akka-deal

Gérald Frère (links) kreeg na de dood van vader Albert de controle over NPM. ©Frédéric Pauwels / HUMA

De Zwitserse uitzend- en opleidingsreus Adecco legt 2 miljard op tafel voor het technologiebedrijf Akka Technologies. De Frère-holding NPM lacht in haar vuistje: ze verdubbelt haar inleg in minder dan een jaar.

Het Franse Akka Technologie, dat ook op Euronext Brussel noteert, is een leverancier van ingenieursdiensten aan industriële bedrijven. Adecco wil Akka combineren met het eigen Modis, dat gelijkaardige diensten levert. Gespecialiseerd personeel en diensten leveren is minder cyclisch dan de algemene uitzendactiviteiten, luidt de redenering.

115%
premie
Adecco biedt met 49 euro per aandeel meer dan het dubbele van de laatste slotkoers van Akka.

Adecco tast diep in de buidel. Het biedt 49 euro per aandeel voor het bedrijf. Dat is meer dan het dubbele van de laatste koers waaraan Akka sloot, 24,6 euro.

Adecco heeft zich alvast verzekerd van 60 procent van de aandelen, door deals te onderhandelen met de oprichtersfamilie Ricci en met de grootaandeelhouder Swilux, een dochterbedrijf van de Brusselse investeringsmaatschappij NPM van Gérald Frère.

Langs de kassa

Die laatste doet een erg goede zaak aan de deal. NPM stapte in oktober van vorig jaar in als noodfinanciering. Akka tankte toen 200 miljoen euro kapitaal, omdat het zijn door de coronacrisis fel verzwakte balans wilde opkrikken. NPM nam 150 van die 200 miljoen euro voor zijn rekening, tegen 22,5 euro per aandeel. Het verwierf daarmee 21,4 procent van de aandelen.

Voor die 21,4 procent krijgt NPM nu 325 miljoen euro op de bankrekening, meer dan het dubbele van de originele inleg. Geen slecht rendement op tien maanden.

AKKA Technologies

  • Leverancier van ingenieursdiensten aan industriebedrijven
  • Omzet (2020): 1,5 miljard euro
  • Brutobedrijfswinst (ebitda): 90 miljoen euro
  • Bedrijfswinst (ebit): 20 miljoen euro
  • Aantal medewerkers: 21.080
  • Aandeelhouderschap (voor overname): Familie Ricci (39%), NPM (21%), beurs (40%).

NPM stapt in Duitse digitale bank

De Duitse digitale bank Solarisbank tankte begin deze week 190 miljoen vers kapitaal bij, aan een waardering van 1,4 miljard euro.

Eén van de nieuwe investeerders is het het Brusselse NPM, het investeringsvehikel rond Gérald Frère. De ronde werd geleid door Decisive Capital Management.

Hoeveel fondsen NPM de Duitsers toestopt is niet meteen duidelijk. Waarvoor het geld moet dienen, wel: expansie. Solarisbank doet met de fondsen meteen een intrede in het Verenigd Koninkrijk, met de overname van sectorgenoot Contis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud