Google pompt 250 miljoen in Bergen

Het datacenter van Google in Bergen. ©Photo News

De Amerikaanse technologiereus Google kondigt vandaag, in het bijzijn van premier Charles Michel, een nieuwe miljoeneninvestering in ons land aan. Het geld gaat naar zijn datacentrum in Saint-Ghislain, nabij Bergen.

Met het geld bouwt de zoekgigant een bijkomend datacentrum op de terreinen in Saint-Ghislain. Het telt bijkomend ook drie miljoen euro neer voor een nieuw zonnepanelenveld. 

Google besliste in 2007 een datacentrum in ons land te vestigen. De bouw daarvan, die in 2010 afgerond werd, kostte de internetreus 250 miljoen euro. In het datacentrum staan servers om de zoek-, mail- en videoactiviteiten van de Europese internetgebruikers te verwerken.

In 2013 maakte de zoekgigant werk van een eerste uitbreiding met een prijskaartje van 300 miljoen euro. Die operatie kwam neer op ongeveer een verdubbeling van de capaciteit. Dat was nodig om de groei van Googles diensten te kunnen bijbenen.

Het datacentrum verwerkt de zoek-, mail- en video activiteiten van de Europese internetgebruikers.

Google gaat er prat op dat zijn datacentra energie-efficiënt zijn. Voor de koeling van de servers gebruikt Google water van het nabijgelegen kanaal Nimy-Blaton-Péronnes. Nu plant het dus ook budget voor zonnepanelen.

Volgens Pierre Leclercq, die in 2008 voor het Waalse exportagentschap AWEX onderhandelde met Google, is de nieuwe uitbreiding geen volslagen verrassing. ‘Bij de aankomst van Google verkochten we het bedrijf een groot terrein van bijna honderd hectare. Drie of vier fases met uitbreidingen waren toen al voorzien, afhankelijk van de respectieve grootte.’

Google vindt vlot de weg naar Europa voor de bouw van datacentra. Vier van de vijftien serverfaciliteiten wereldwijd liggen in Europa, meer specifiek in Ierland, Nederland, Finland en België. In Luxemburg ligt een project van een miljard euro op tafel.

Datacentra zijn niet wel niet zeer jobintensief. In Saint-Ghislain werken nu 350 mensen. Een rapport dat Google in 2015 bestelde, becijfert de bijdrage aan de Belgische economie tussen 2007 en 2020 op 2,2 miljard euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content