Huawei plant 'massale ontslagen' in de VS

©REUTERS

De Chinese telecomreus Huawei zou 'meerdere honderden werknemers' moeten afdanken als gevolg van de ban die Amerikaans president Trump over het bedrijf uitsprak. Dat melden anonieme bronnen aan de Wall Street Journal.

Huawei Technologies plant massale ontslagen in zijn Amerikaanse afdelingen. Dat meldt de Wall Street Journal, op basis van anonieme bronnen. De afslankingen zouden een direct gevolg zijn van de ban die Amerikaans president in mei uitsprak over het Chinese technologiebedrijf.

Het concern ligt onder vuur na beschuldigingen van de VS dat het zijn apparatuur openstelt voor de Chinese regering, zodat die kan spioneren. Huawei ontkent de beschuldigingen. De afvloeiingen zouden vooral betrekking hebben op Futurewei Technologies, de onderzoeksafdeling van Huawei die circa 850 mensen tewerkstelt in vestigingen in de Amerikaanse staten Texas, Californië en Washington.

Zwarte lijst

Volgens ingewijden zouden 'meerdere honderden medewerkers' bij Huawei worden afgedankt in de VS.

Huwaei zelf weigerde elke commentaar. Het exacte aantal ontslagen kon niet worden achterhaald, maar volgens ingewijden zou het gaan om 'meerdere honderden medewerkers'. Een aantal Chinese werknemers kreeg van het bedrijf het voorstel om naar het thuisland terug te keren en op die manier op de loonlijst te blijven.

In mei hebben de VS Huawei op een zwarte lijst gezet. Daardoor moeten Amerikaanse bedrijven een speciale licentie verwerven voor ze zaken kunnen doen met het Chinese bedrijf. Die ban zet de resultaten van het Chinese bedrijf onder druk. Stichter Ren Zhengfei van de niet-genoteerde telecomreus meldde al eerder in juni dat de omzet in de komende twee jaar 30 miljard dollar onder de verwachtingen uitkomt. Hij zal ongeveer 100 miljard dollar bedragen, tegenover 105 miljard in 2018. In februari mikte Zhengfei op een omzet van 125 miljard dollar in 2019.

Amerikaanse technologie

Verschillende werknemers zouden al op de hoogte zijn gebracht van hun ontslag. Bijkomende saneringen worden niet uitgesloten en kunnen binnen afzienbare tijd bekend worden gemaakt, aldus de Wall Street Journal. De 'black listing' verhindert Huawei om Amerikaanse componenten te kopen voor zijn producten, waaronder smartphones en mobiele netinfrastructuur. Die producten zijn erg populair buiten de VS. Afgelopen jaar kocht Huawei voor niet minder dan 11 miljard dollar (9,8 miljard euro) aan Amerikaanse technologie.

Naar aanleiding van de topontmoeting van Trump met zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping tijdens de G20 in Osaka vorige maand, leek de Amerikaanse president de maatregelen tegen het Chinese technologiebedrijf grotendeels in te trekken. Trump zei dat de export van 'bepaalde technologische onderdelen' opnieuw mogelijk zou worden voor Huawei. Beijing ziet een versoepeling van die maatregelen als een voorwaarde om de handelsbesprekingen met Washington te hervatten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect