IBM gaat voor 5 miljard dollar eigen aandelen inkopen

IBM-topvrouw Virginia 'Ginni' Rometty ©REUTERS

IT-reus IBM, die eerder deze maand de markt schokte met een stevig winstalarm, gaat voor 5 miljard dollar eigen aandelen inkopen. Dat heeft de raad van bestuur dinsdag beslist. In een adem werd ook een kwartaaldividend van 1,10 dollar per aandeel goedgekeurd.

Het nieuwe inkoopprogramma komt bovenop een nog lopend programma, dat nog 1,4 miljard dollar waard is. Dat betekent concreet dat IBM  nu over een totaalbedrag van 6,4 miljard dollar beschikt om eigen aandelen in te slaan. Dat zal gebeuren op de beurs of via private transacties, 'afhankelijk van de marktomstandigheden'.

'We blijven de nodige investeringen en veranderingen doorvoeren om onze activiteiten op de lange termijn te beheren en de overstap te maken naar een aanbod met een hogere toegevoegde waarde', aldus topvrouw Virginia 'Ginni' Rometty in een mededeling. 'Tegelijkertijd blijven we ons engageren om aanzienlijke waarde aan onze aandeelhouders uit te keren.'

Warren Buffett

Die aandeelhouders kregen eerder deze maand een bittere pil te slikken. Het bedrijf biechtte erg zwakke derdekwartaalresultaten op, en zag zich verplicht om een stevige winstwaarschuwing uit te sturen. IBM verwacht niet langer om in 2015 de vooropgestelde 20 dollar winst per aandeel te halen.

Eén van de aandeelhouders die deze sombere voorspelling voorgeschoteld kreeg, was niemand minder dan beleggersgoere Warren Buffett. Die zette drie jaar geleden zwaar in op een comeback van 'Big Blue', zoals IBM genoemd wordt, in wat zijn eerste technologiedeal ooit was. Voor Buffett was het de tweede keer op korte tijd dat hij zich verslikte in een van zijn investeringen. Eerder dit jaar moest hij ook al toegeven dat zijn belegging in de kwakkelende Britse supermarktreus Tesco 'een vergissing' is geweest.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud