Melexis-zus X-Fab mikt op herstel in tweede jaarhelft

X-Fab lijdt al een tijd onder de malaise in de autosector. ©BELGAIMAGE

X-Fab, een zusterbedrijf van de Belgische chipspecialist Melexis, verwacht pas in de tweede jaarhelft met groei aan te knopen na een belabberd jaar.

Dat 2018 allesbehalve makkelijk ging worden had X-Fab  al in de herfst van vorig jaar laten verstaan. De chipspecialist uit de bedrijvengroep van ondernemers Roland-Duchâtelet, Rudi De Winter en Françoise Chombar, was toen al met een knoert van een winstwaarschuwing naar buiten gekomen.

Alsof de malaise in de autosector nog niet voldoende was, leidde de groeiende onzekerheid over de wereldwijde handelsconflicten ertoe dat ook bedrijven in andere sectoren minder bestellingen plaatsten, klonk het toen.

Nadat zusterbedrijf Melexis vorige week voor de eerste omzetdaling in tien jaar had gewaarschuwd, vreesden aandeelhouders in X-Fab dat de groep dinsdag met nog somberder nieuws naar buiten ging komen. Voor de eigenlijke productie van de chips die het ontwikkelt, doet Melexis een beroep op de capaciteit van X-Fab. Melexis is zo goed voor meer dan een derde van de omzet van X-Fab, dat noteert op de beurs van Parijs.

Bedrijfswinst zoals voorspeld

32,9
Bedrijfswinst X-Fab
De bedrijfswinst van X-Fab viel in 2018 met 35 procent terug naar 32,9 miljoen euro.

De jaarresultaten die X-Fab dinsdag na beurstijd publiceerde, leren alvast dat de groep het ondanks de waarschuwing bij Melexis niet slechter deed dat ze het afgelopen najaar had voorspeld. De bedrijfswinst over heel 2018 met 35 procent terug naar 32,9 miljoen dollar. Niet om te juichen, maar wel een fractie beter dan de 28 tot 32 miljoen euro bedrijfswinst die X-Fab vorige herfst had gepronostikeerd. De nettowinst daalde met 75 procent naar 22,5 miljoen dollar, terwijl de omzet uitkwam op 587,9 miljoen euro, 1 procent meer dan een jaar eerder. 

Maar de cijfers voor de laatste drie maanden van het jaar tonen hoe moeilijk de marktomstandigheden vandaag zijn voor X-Fab: de groep dook in het vierde kwartaal van 2018 voor 4,6 miljoen euro in het rood, terwijl de omzet met 11 procent slonk naar 137,4 miljoen euro. 

Malaise in autosector

Die terugval is zoals gezegd vooral te wijten aan de malaise in de autosector. X-Fabs autotak, veruit de grootste divisie binnen de groep, noteerde in het vierde kwartaal een omzetdaling van 18 procent. De omzetstigingen met respectievelijk 22 en 6 procent in de industriepoot en de medische divisie volstonden niet om die terugval te compenseren.

Beterschap zal niet voor onmiddelijk zijn. CEO Rudi De Winter verwacht ook in het eerste kwartaal van dit jaar een verdere omzetdaling omdat klanten hun voorraden verder afbouwen voor ze nieuwe bestellingen plaatsen. Toch toont De Winter zich niet overdreven somber. Als die voorraadafbouw achter de rug is, zullen er vanzelf weer meer bestellingen volgen, klinkt het. 

Voorraadcorrectie

De topman verwacht dat dat ergens in de loop van de tweede jaarhelft zal gebeuren. En aangezien er steeds meer chips worden ingebouwd in wagens is de kans groot dat X-Fab dan 'eerdere historische niveaus' zal overschrijden.

Al houdt de CEO nog een slag om de arm. Een becijferde omzetdoelstelling is er niet.  'Het blijft moeilijk om te voorspellen wanneer de voorrraadcorrectie achter de rug is. Dat maakt het moeilijk om een omzetprognose te geven voor 2019.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud