Advertentie

Microsoft laat toe uw paswoord voor altijd te schrappen

©Shutterstock

Consumenten kunnen hun paswoord bij Microsoft voor altijd schrappen. Het bedrijf zet daarmee een nieuwe stap naar een toekomst zonder paswoorden.

Microsoft maakte het nieuws bekend in een blogpost van Vasu Jakkal, de vicepresident voor veiligheid. Gebruikers moeten nu complexe en unieke paswoorden creëren en die regelmatig veranderen, iets waar de meeste mensen een bloedhekel aan hebben. Als een paswoord vergeten wordt of verloren raakt, blijkt uit onderzoek dat tot 30 procent van de gebruikers eerder stopt met die dienst te gebruiken dan de moeite doet het paswoord te resetten.

Paswoorden zijn ook het doelwit bij uitstek van hackers. Volgens Jakkal zijn er elke seconde 579 pogingen om paswoorden te kraken. Dat zijn jaarlijks 18 miljard aanvallen.

De gebruiker kan zijn paswoord nu helemaal verwijderen. Het bestaat dan nergens meer.
Nico Sienaert
Hoofd Veiligheid, Compliance en Identiteit bij Microsoft België en Luxemburg

Microsoft stelt al een tijd een paswoordloze toekomst in het vooruitzicht en maakte die in maart realiteit voor gebruikers in bedrijven en instellingen. 'Wat we nu doen voor consumenten is eigenlijk nog radicaler', zegt Nico Sienaert, het hoofd veiligheid voor Microsoft België en Luxemburg. 'De consument kan er nu voor kiezen zijn paswoord helemaal te verwijderen. Het bestaat dan nergens meer, wat betekent dat het ook niet in handen kan vallen van hackers.'

Dat is een verschil tegenover bedrijven en organisaties. Vaak hoeven gebruikers daar niet langer paswoorden in te typen, maar blijft hun identiteit achterliggend wel gekoppeld aan een paswoord dat ergens centraal is opgeslagen. Dat is zelfs ook nog het geval bij Microsoft zelf. Het is de bedoeling op termijn ook daar het paswoord helemaal te kunnen schrappen.

Biometrische identificatie

Gebruikers kunnen voor hun beveiliging kiezen voor de Microsoft Authenticator-app, voor biometrische identificatie via Windows Hello of voor een verificatiecode die naar de telefoon of de e-mail wordt gestuurd. Op die manier kan worden ingelogd bij apps en diensten van Microsoft, zoals Outlook, OneDrive en Family Safety.

Als een paswoord vergeten wordt of verloren raakt, blijkt uit onderzoek dat tot 30 procent van de gebruikers eerder stopt met die dienst te gebruiken dan de moeite doet het paswoord te resetten.

Microsoft raadt aan de app Microsoft Authenticator te installeren en te linken aan de persoonlijke Microsoft-account. Bij de 'extra beveiligingsopties' van dat account kan 'wachtwoordloos account' worden geselecteerd.

Niet alle apps van Microsoft zullen paswoordloos zijn. Voor Office 2010 en vroeger, Remote Desktop en Xbox 360 is nog een paswoord nodig. De paswoordloze functionaliteit wordt alleen ondersteund op Windows 10 en Windows 11.

Gewoontes

Sommige experten vrezen dat gebruikers paswoorden wel irritant vinden, maar ze inmiddels ook gewoon zijn geraakt. Gewoontes veranderen is nooit eenvoudig en het is dus afwachten of de consument de nieuwe mogelijkheid bij Microsoft ook massaal zal gebruiken. Mogelijk helpt het dat 'paswoordloos werken' bij bedrijven en organisaties almaar meer ingeburgerd geraakt.

Ook Apple en Google werken volop aan een 'paswoordloze toekomst', dit in een poging om zowel het comfort voor de gebruiker te verhogen als de cybercriminaliteit te bestrijden.

Eind augustus was er een top in het Witte Huis met president Joe Biden waarbij de grote techbedrijven zich engageerden tot grotere inspanningen in de strijd voor cyberveiligheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud