Oprichter Jack Ma van Alibaba trekt zich terug

Jack Ma, oprichter van Alibaba. ©AFP

Jack Ma, het brein achter Alibaba, stapt op bij de Chinese webwinkelgigant. De rijkste man van China wil zich gaan richten op onderwijsprojecten. Hij wil zijn functie als topman maandag neerleggen, meldt The New York Times.

De 53-jarige Ma richtte Alibaba op in 1999. Het bedrijf werd onder zijn leiding een van de grootste webwinkels ter wereld en veranderde voor een groot deel de manier waarop Chinezen winkelen en betalen. Zijn geschat vermogen is ongeveer 40 miljard dollar (zo'n 35 miljard euro), waarmee hij de rijkste man van China is.

De miljardair en filantroop stelt dat zijn pensioen geen einde van een tijdperk is, maar juist  'het begin van een tijdperk'. Hij zegt dat hij meer tijd en een deel van zijn geld wil besteden aan onderwijs. 'Ik hou van onderwijs', zegt Ma, die ooit zelf leraar Engels was.

In 2013 legde Ma zijn functie als algemeen directeur bij Alibaba neer, maar als bestuursvoorzitter bleef hij het gezicht van het bedrijf. Hij zegt dat hij voorlopig nog wel in de raad van bestuur blijft en als adviseur aanblijft. Maandag viert de topman zijn 54e verjaardag. Dan is het in China uitgerekend de Dag van de Leerkrachten.

Het vertrek van Ma komt op een moment dat het ondernemingsklimaat in China onder druk staat. De rol van staatsbedrijven wordt steeds groter, de regering in Peking wil daarnaast de greep op het internet versterken en het land is verwikkeld in een handelsoorlog met de Verenigde Staten.

Met zijn besluit volgt Ma het voorbeeld van mede-miljardair Bill Gates. De oprichter van Microsoft heeft na zijn afscheid in 2008 zijn leven gewijd aan filantropie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud