Oprichter grijpt opnieuw de macht bij IT-bedrijf Econocom

Jean-Louis Bouchard, de oprichter van Econocom. ©IMAGEGLOBE

Nog geen acht maanden nadat hij de fakkel aan zijn zoon Robert had doorgegeven, neemt oprichter Jean-Louis Bouchard de teugels weer in handen bij de IT-dienstengroep.

De 75-jarige ondernemer maakt zijn comeback na een aantal bijzonder turbulente maanden bij Econocom . De IT-dienstengroep kreeg rake klappen op de beurs nadat de motor begon te sputteren na jaren van razendsnelle groei.

Eerder dit jaar bleek dat bepaalde contracten vertraging opliepen en dat de leasedivisie kwakkelde. Dat dwong de groep afgelopen zomer een winstwaarschuwing uit te sturen. Sindsdien ging het alleen maar bergaf voor Econocom. Hoewel de koers vorige maand nog opveerde na iets beter dan verwachte kwartaalcijfers, noteert het aandeel 51 procent onder zijn niveau van Nieuwjaar. 

Kort na het uitsturen van de winstwaarschuwing had zoon Robert Bouchard al aangekondigd dat Econocom zwaarder in de kosten zou snijden om het tij te keren. Maar dat blijkt allemaal niet snel genoeg te gaan voor vader Jean-Louis Bouchard, die nog altijd 37 procent van de aandelen Econocom in handen heeft en hoofdaandeelhouder is.

Sneer

In een summier persbericht laat Econocom weten dat zowel Bouchard als financieel directeur David Krieff zijn functies neerlegt. Dat gebeurt met instemming van Bouchard junior en die van de raad van bestuur, benadrukt de vader in de mededeling. 'Mijn prioriteiten zijn klaar en duidelijk', benadrukt Bouchard senior. 'Onze jaardoelstellingen voor 2018 halen en een nieuwe fase voor Econocom voorbereiden.'

Dat lijkt een behoorlijke sneer aan het adres van zijn 46-jarige zoon. Die werd midden maart immers naar voren geschoven als de nieuwe CEO die het volgende vijfjarenplan voor Econocom moest uitvoeren. De IT-groep wil tegen 2022 meer omzet genereren en de bedrijfswinst verdubbelen, zonder dat daar grote overnames aan te pas bij komen. 

Zelf voelde Bouchard senior, die ook voorzitter van Econocom is, zich toen niet geroepen die plannen uit te voeren. Hij wilde meer tijd om grote klanten te bezoeken en zich bezig te houden met zijn andere activiteiten. 'Ik heb ook nog een wijngaard, het soepbedrijf Greenshoot en een paardenfokkerij. En een gezin met acht kinderen', klonk het. 'Ik weet dus wat gedaan.' Nog geen acht maanden later is daar dus een nieuwe taak, die van CEO, bijgekomen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect