opmerkelijk

Russische kernwetenschappers bezwijken aan bitcoinkoorts

Van het nucleaire onderzoekscentrum in Sarov, waar in 1949 de eerste Russische atoombom werd getest, zijn enkel foto's van het museum vrijgegeven. ©AFP

Zelfs een van de meest geheime nucleaire onderzoekscentra in Rusland blijkt niet bestand tegen de bitcoin-hype.

Russische geheime diensten hebben vrijdag verschillende wetenschappers aan het nucleaire centrum in de stad Sarov gearresteerd omdat ze tijdens het werk bitcoins probeerden de produceren. Sarov, in het Westen van Rusland, geldt als de geboorteplek van de eerste Russische atoombom.

In volle Koude Oorlog hield Moskou het bestaan van de plaats compleet geheim. En ook vandaag bestaat er naast een kernwapenmuseum nog altijd een onderzoekscentrum in Sarov dat zich toelegt op de ontwikkeling en opslag van nucleair materiaal.

De wetenschappers die werden gearresteerd, wilden de bijzonder krachtige computers van het onderzoekscentrum gebruiken om bitcoins te 'minen'. Bij dat 'minen' worden virtuele munten geproduceerd door computers en lange reeks berekeningen te laten uitvoeren. Hoe groter de computerkracht, hoe sneller je die berekeningen kan doen en hoe meer bitcoins je kan delven. 

De toezichthouders kwamen het misbruik op het spoor toen de wetenschappers de supercomputer van Sarov wilden koppelen aan het internet. Maar om eventuele cyberaanvallen te vermijden is het net de bedoeling dat het computersysteem nooit aan het net wordt gelinkt.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content