nieuwsanalyse

Van de hemel naar de hel, en uiteindelijk naar Frankrijk

©BELGA

Het Franse GFI Informatique biedt 196 miljoen euro voor Realdolmen. Het enfant terrible van de Belgische IT zet een punt achter 21 woelige beursjaren.

‘De Brusselse beurs heeft geen verleden inzake de notering van softwarebedrijven. We hopen daar verandering in te brengen.’ Dat noteerde De Tijd in het voorjaar van 1997 uit de mond van Rudy Hageman, aan de vooravond van de beursintroductie van zijn IT-bedrijf Real Software. Verandering heeft hij gebracht.

Maar weinig bedrijven in de Belgische beursgeschiedenis hebben in zo korte tijd zoveel aandeelhouderswaarde gecreëerd en weer vernietigd. Lernout & Hauspie, Fortis en Dexia deden dat ook, maar alleen Real Software slaagde erin twee turbulente decennia ook te overleven. Ook al versleet het bedrijf in die tijd zes CEO’s en een hele stoet aandeelhouders.

Die woelige levensloop is alleen te verklaren met de figuur van Hageman, gediplomeerd econoom, maar bovenal geboren verkoper en opportunist. Hij richt Real Software in 1986 op met zijn zakenpartner Leo Meuris, die hem had ingewijd in de ontluikende markt voor zakelijke informatica. Het duo raakt in die periode in onmin met zijn vorige werkgever, die hen ervan beschuldigt niet alleen meerdere medewerkers, maar ook zijn softwarecode te hebben meegenomen.

Rudy Hageman, lang de sterke man achter Real Software.

De twee zetten hun bedrijf op de kaart in een sector die in de jaren 90 snel groeit en professionaliseert. Als Real Software een omzet van ruim 1 miljard frank (25 miljoen euro) haalt, beslissen ze op een deel van hun aandelen te cashen via een beursintroductie.

Overnamejacht

De Brusselse beurs is op dat moment, in 1997, in goeden doen. Beleggers zijn in de ban van een nieuw fenomeen dat internet heet. De Vlaamse technologiespeler Lernout & Hauspie maakt furore op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq.

De beleggers tekenen dan ook massaal in bij de beursgang van het beloftevolle Antwerpse IT-bedrijf. De operatie wordt twaalf keer overschreven en de koers schiet de stratosfeer in. In de twee volgende jaren klimt de beurswaarde van Real Software van zowat 60 miljoen naar bijna 2 miljard euro. Hageman is, op papier toch, zelfs rijker dan de beursmagnaat Albert Frère.

©Mediafin

‘Een ezeltje dat goud schijt’, zo typeert een beursanalist het bedrijf in die periode. Hageman grijpt de gigantische waardering aan om wereldwijd op overnamejacht te gaan. Bij elke overname die hij aankondigt, stijgt de beurskoers met een veelvoud van de waarde van het overgenomen bedrijf.

Het is een verslavende geldmachine die zichzelf in stand houdt. De kroon op het werk komt er in april 1999. Real Software legt 7,1 miljard frank op tafel voor Tava Technologies, een IT-speler met ambitieuze plannen om een topspeler te worden in de Amerikaanse ERP-markt (software voor bedrijfsbeheer). De dotcombubbel op Nasdaq vertoont op dat moment al barsten, maar dat houdt de deal niet tegen.

Pijnlijk proces

In oktober van dat jaar wordt Real Software gelauwerd als Onderneming van het Jaar, maar financieel analisten beginnen te twijfelen aan het hoeraverhaal van Hageman. Nog geen twee maanden later barst de bom. Een knoert van een winstwaarschuwing luidt de definitieve neergang in: winstwaarschuwingen, teleurstellende cijfers en schuldherschikkingen volgen elkaar op.

DE VOLGENDE PROOI IS...

Met Tigenix, Ablynx, Vastned Retail Belgium en nu ook RealDolmen vielen sinds het jaarbegin al vier bedrijven die in Brussel noteren ten prooi aan overnemers. 2018 lijkt daarmee het internationale overnamefeest van 2017 voort te zetten, met dank aan de nog altijd lage rente, de sterke economische groei en dito bedrijfsbalansen, en relatief aantrekkelijke waarderingen in Europa.

Een recente rondvraag van De Tijd bij een tiental beurshuizen en beleggingsbladen leverde een resem Brusselse overnamekandidaten op, met daarbij ook RealDolmen. Die kan alvast van de lijst geschrapt worden.

Recticel is de populairste overnamekandidaat bij beursspecialisten. Na een succesvolle herstructurering lijkt de schuimrubberspecialist een aantrekkelijke bruid. Recticel ontpopt zich stilaan tot een kaskoe. Het heeft bovendien zijn afdeling auto-interieurs te koop gezet, wat kopers kan aantrekken voor de hele zwik.

Ook chemiegroep Tessenderlo is op weg een bom van cashflowgeneratie te worden na de investeringen door ondernemer Luc Tack. Die ondernam eerder al een mislukte poging om Tessenderlo te fuseren met zijn weefgetouwenbouwer Picanol. De verwachting is dat hij vroeg of laat een nieuwe poging onderneemt om zo de hand te leggen op de cashflow.

De mediagroep Roularta kan dan weer van de beurs gehaald worden door de controlerende familie De Nolf. Die bezit al 72 procent van de aandelen. Roularta zit op een berg cash na de deal met De Persgroep om de helft van Medialaan (VTM) te ruilen voor de helft van Mediafin (De Tijd/L’Echo) plus 217,5 miljoen euro cash.

Andere overnamekandidaten zijn IBA, de specialist in protontherapie, farmagroep UCB, diagnosticaspecialist Biocartis en biotechbedrijf Galapagos. Al heeft die laatste intussen laten weten te werken aan een verdedigingsmuur tegen een overname door partner Gilead. kvh

 

Toch wordt de onvermijdelijke exit van Hageman een pijnlijk proces van jaren. Theo Dilissen, die overkomt van de schoonmaakgroep ISS om COO en later CEO te worden, kan niet door één deur met grootaandeelhouder Hageman. Die laatste onderneemt meerdere pogingen om, samen met bevriende ondernemers, de controle over ‘zijn’ bedrijf terug te krijgen.

Terwijl Hageman en Dilissen elkaar met rechtszaken bestoken, keldert het aandeel op de beurs. Terwijl het management en de aandeelhouders ruziemaken, missen ze de kans om positie te kiezen in een snel wijzigend IT-landschap. Breedband en mobiel internet verstoren de orde en de versnipperde sector consolideert, maar Real Software doet niet mee. Eind 2003 is het bedrijf amper 15 miljoen euro waard, achteraf bekeken hét moment om aandelen op de kop te tikken.

Pas als het bedrijf verkocht wordt aan de Amerikaanse investeringsgroep Gores keert de rust aan de top terug. Twee ‘overgangspausen’, de Vlaming Peter Op de Beeck en de Amerikaan Ashley Abdo, stomen het bedrijf klaar voor zijn volgende fase. Eind 2007 wordt Real Software gekoppeld aan Dolmen, het IT-bedrijf dat is ontstaan uit de informatica-afdeling van de supermarktgroep Colruyt.

Perfect paar

‘Een perfect paar’, vinden analisten. Real Software was vooral gegroeid in de verkoop van software en applicaties, Dolmen had zijn roots in kassasystemen - hardware, dus.

‘Rudy vliegt met een businessjet naar het Ritz in Parijs, Jef (Colruyt, red.) gaat op reis met een caravan en eet een pizza van 3 euro.’
Jean-Claude Logé
Toenmalig eigenaar van concurrent Systemat

Door samen te gaan zouden de twee ook voldoende schaalgrootte krijgen om internationaal mee te spelen. Tegelijk is het een verstandshuwelijk tussen twee bedrijven met een totaal verschillende managementcultuur. ‘Rudy vliegt met een businessjet naar het Ritz in Parijs, Jef (Colruyt, red.) gaat op reis met een caravan en eet een pizza van 3 euro’, stelde Jean-Claude Logé van de vroegere concurrent Systemat ooit.

Voormalig RealDolmen-CEO Bruno Segers. ©BELGA

Niet die cultuurschok zal Realdolmen parten spelen, wel een (nieuwe) tweespalt tussen het management en zijn aandeelhouders. De nieuwe CEO Bruno Segers, de voormalige topman van Microsoft België, gelooft in een ambitieuze strategie van schaalvergroting, maar krijgt die niet verkocht aan QuaroQ, het West-Vlaamse investeringsfonds dat Gores als aandeelhouder heeft afgelost. QuaroQ ziet in het IT-bedrijf vooral een dividendenbron. Segers stapt eind 2012 dan maar op, samen met voorzitter Michel Akkermans en commercieel directeur Dirk Debraekeleer.

Ik blijf erbij dat de klanten en medewerkers van RealDolmen veel meer waard zijn dan 37 euro per aandeel.
bruno segers
ex-ceo realdolmen

Met een exitprijs van 37 euro per aandeel kunnen QuaroQ en veel kleine aandeelhouders vandaag alsnog met een mooie winst verkopen. Zij krijgen 11,7 procent meer dan de koers van Realdolmen donderdag. Toch reageert voormalig CEO Segers wrang. ‘Ik blijf erbij dat de klanten en medewerkers van Realdolmen veel meer waard zijn dan 37 euro per aandeel’, postte hij gisteren op Facebook.

Sectorkenners wijzen erop dat de echte winnaars van de verkoop niet in Halle (Colruyt) of Waregem (QuaroQ) zitten, maar in Hasselt, het hoofdkwartier van de concurrerende IT-groep Cegeka van André Knaepen. ‘Hij casht met een mooie meerwaarde op een pakket aandelen van Real Software (ongeveer 4 procent, red.) dat hij tien jaar geleden heeft gekocht. En reken maar dat hij veel klanten en personeelsleden van Realdolmen zal kunnen afsnoepen. Zij zullen de voorkeur geven aan een succesvol bedrijf van hier dat er wél in slaagt internationaal mee te spelen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud