Advertentie

Aandeelhouders fluiten Agfa-top terug

Van links naar rechts: CEO Christian Reinaudo, voorzitter Julien De Wilde en bestuurder Jo Cornu. ©Lieven Van Assche

Op de algemene vergadering van Agfa-Gevaert hebben aandeelhouders de verloning van de managers en bestuurders verworpen. De beeldvormingsgroep gaat nu bij de nee-stemmers te rade voor een eventuele aanpassing het remuneratiebeleid.

Waar zitten die mondige aandeelhouders? Bij Agfa-Gevaert, duidelijk. Elk jaar duikt er op de jaarvergadering van de beeldvormingsgroep minstens één morrende aandeelhouder met een kritische vraag op. Dit jaar stonden er drie recht.

Het 'verzet' bereikte zijn hoogtepunt bij de stemming over het remuneratieverslag. De verloning van CEO Christian Reinaudo en zijn managementteam werd met 67 procent van de stemmen verworpen. Een primeur voor het bedrijf. Niet dat de CEO en de topmanagers nu hun loonbrief in rook zien opgaan, het njet van de aandeelhouders heeft geen enkele juridische grond.

Wel biedt het stemrecht de aandeelhouders een vorm van inspraak in het verloningsbeleid van een bedrijf. Agfa gaat dan ook alle nee-stemmers opbellen of opzoeken met de vraag waarom ze de verloning hebben verworpen. Voorzitter Julien De Wilde hoopt op die manier wijzer te worden om de vergoedingen eventueel aan te passen.

Al bestaat de kans ook dat de nee-stemmers geen reden opgeven. 'Vorig jaar - de verloning werd toen wel goedgekeurd - vroegen we een Amerikaans fonds waarom het nee had gestemd. Omdat we nee hebben gestemd, luidde het antwoord. Tja, als ze niet zeggen wat hen stoort, kunnen we daar niet op inspelen he.'

Dat de verloning wordt verworpen is hoogst uitzonderlijk. Vorig jaar gebeurde het wel bij Belgacom, toen de staat - onder leiding van minister Jean-Pascal Labille - zijn veto stelde tegen de hoge vergoeding voor Didier Bellens (2,5 miljoen euro) en de gulle optieplannen voor 200 topmanagers. Dat verzet kaderde in de politiek om het loon van managers van overheidsbedrijven af te toppen. Bellens' opvolgster Dominique Leroy verdient 800.000 euro.

Reinaudo kreeg vorig jaar een vaste vergoeding van 1,14 miljoen euro, een variabele vergoeding van 410.241 euro en een vergoeding voor diversen (vervoer, huur, verzekeringen) van 76.015 euro. In de VS krijgt de topman naar eigen zeggen te horen dat zijn variabel loon in verhouding met het totaalpakket - een vierde - te klein is.

Amerikaanse en andere pensioen-, aandelen- of hefboomfondsen kunnen zich ook storen aan Agfa’s afwijking bij het vastleggen van de doelstellingen om de variabele vergoeding op zak te steken. De corporate governance-code schrijft prestatiecriteria over drie jaar voor, terwijl Agfa zich bij die criteria beperkt tot één jaar. ‘Gezien de economische context zijn driejaarlijkse doelstellingen erg moeilijk te bepalen en de jaarlijkse doelstellingen werken meer motiverend’, verantwoordde voorzitter De Wilde de afwijking in het verleden.

Overnamepolitiek

Vandaag moest de baron ook Agfa's overnamepolitiek verdedigen. Wat hebben de overnames bijgebracht, wou een aandeelhouder weten. De Wilde: 'Ik durf gerust te stellen dat als Agfa zich niet had omgevormd tot een IT-bedrijf, u hier vandaag niet had gezeten. De klassieke activiteiten krimpen nu eenmaal. Gelukkig werd jaren geleden de overgang ingezet van chemie naar IT. Andere bedrijven (zoals Eastman Kodak, red.) zijn daar niet in geslaagd. Wij blijven geloven in onze strategie en overnames.'

CEO Reinaudo vulde aan dat zonder overnames de divisie Healthcare niet de transitie had gemaakt naar IT, en dat de afdeling zonder acquisities jaarlijks met 5 procent zou krimpen en ten dode opgeschreven zou zijn. Hetzelfde verhaal bij Graphics, de grootste poot: 'Zonder overnames in inktjet (grootformaatprinters), zoals het Canadese bedrijf Gandi, zouden we in dat domein geen business meer doen.' 'De transitie is heel moeilijk en pijnlijk, maar levensnoodzakelijk', besloot de Fransman.

Wat toekomstige overnames betreft, wil Agfa zijn rendabiliteit (recurrente bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen) eerst opkrikken tot 10 procent (7,8% in 2013) - en dat tegen 2016. Door de efficiëntie van de productie en de aankopen te verhogen en het dienstenapparaat te verbeteren. Zodra de 10 procent bereikt is, zal de focus van brutomarge verschuiven naar de groei van de omzet: organisch maar ook via 'weloverwogen overnames', aldus De Wilde.

Ook tijdens de stemming over de bestuurders lieten de aandeelhouders zich opmerken. Bestuurder Michel Akkermans werd met 'slechts' 66 procent herbenoemd voor vier jaar. Willy Duron kreeg daarentegen wel een comfortabele 86 procent van de ja's achter zijn naam.

Roland Junck

Roland Junck, de Luxemburgse CEO van Nyrstar, tot slot, heeft zijn kandidatuur voor herbenoeming te elfder ure 'om persoonlijke redenen' ingetrokken. Daardoor bestaat Agfa's bestuur voorlopig uit zes in plaats van uit zeven leden. Juncks opvolger wordt hoogstwaarschijnlijk een vrouw. Beursgenoteerde bedrijven zijn tegen 2017 verplicht om minstens een derde van de bestuurderszitjes voor te behouden voor vrouwen. Vandaag telt Agfa geen enkele vrouwelijke bestuurder.

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud