Agfa boekt derde minder winst

Beeldvormingsgroep Agfa publiceert halfjaarresultaten in lijn van de verwachtingen. ©Sofie Van Hoof

De bedrijfswinst van Agfa-Gevaert daalde over het eerste halfjaar met bijna een derde, in lijn met de verwachtingen. De beeldvormingsgroep lijdt onder de moeilijke economische omstandigheden en de hoge grondstofprijzen.

De eerste zes maanden van dit jaar boekt Agfa een recurrente bedrijfswinst (rebit) van 53 miljoen euro. Dat is bijna een derde minder dan de 76 miljoen euro die dezelfde periode vorig jaar in de boeken kwam. Dat resultaat is precies in lijn met de verwachtingen van analisten.

De bedrijfswinst van Agfa staat onder druk door de moeilijke economische omstandigheden, wat resulteert in een lage capaciteitsbezetting. En ondanks de daling van de grondstofprijzen en de inspanningen om de afhankelijkheid van zilver te verminderen, blijft de prijs voor grondstoffen op de resultaten van de groep wegen.

'Onze inspanningen om onze operationele efficiëntie te verbeteren en de filmprijsverhogingen werpen hun vruchten af', reageert CEO Christian Reinaudo. Door de prijzen voor analoge filmproducten te verhogen wil de groep klanten aansporen om over te stappen naar digitale oplossingen om zo de afhankelijkheid van dure grondstoffen af te bouwen.

De omzet houdt in de eerste jaarhelft wel gelijke tred met vorig jaar en blijft stabiel schommelen rond 1,5 miljard euro. Ook dat cijfer ligt volledig in lijn met de verwachtingen bij analisten.

Drie poten

De recurrente bedrijfswinst van het grootste onderdeel van de Mortselse groep, Agfa Graphics, daalt in de eerste zes maanden met 36,8 procent. De omzet nam in dezelfde periode wel licht toe, met 0,2 procent van 791 tot 814 miljoen euro. De komende kwartalen moeten beterschap brengen, verwachten analisten. Dan moeten de verkoopsinspanningen die zijn geleverd, zich vertalen in de boeken. 

De omzet van het onderdeel Healthcare stijgt in het eerste halfjaar licht - met 0,2 procent - tot 578 miljoen euro. In de afdeling Specialty Products krimpt de omzet echter 7,6 procent tot 121 miljoen euro. De daling van de recurrente bedrijfswinst bij beide afdelingen bedraagt respectievelijk 14,9 procent en 88,9 procent. 'Toch evolueert de afdeling IT voor de gezondheidszorg volgens de verwachtingen', stelt CEO Christian Reinaudo.

Analisten

Agfa doet traditioneel geen voorspellingen voor de nabije toekomst. Analisten verwachten wel beterschap voor de tweede helft van het jaar. KBC Securities verwacht een kleine daling in de verkoop door de moeilijke markt, maar een groei van de recurrente bedrijfswinst met 10 procent. Als de groep haar afhankelijkheid van zilver verder kan afbouwen en de prijzen voor die grondstof verder dalen tenminste.

De uitzonderlijk hoge zilverprijzen in de tweede helft van vorig jaar moeten de vergelijkingbasis voor Afga ook een stuk makkelijker maken. Dat moet de groep in staat stellen om in de laatste zes maanden van dit jaar positieve resultaten in de boeken te schrijven.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud