Amazon legt miljard op tafel voor zelfrijdende auto's

Amazon-topman Jeff Bezos breidt zijn imperium uit met de overname van Zoox. ©AFP

Door de Amerikaanse specialist in zelfrijdende wagens Zoox te kopen doet de e-commercegigant Amazon de grootste overname uit zijn geschiedenis.

Volgens mediaberichten zou Amazon 1,2 miljard dollar, omgerekend zo'n 1,1 miljard euro, op tafel leggen voor Zoox. De overname, waarover al de hele maand geruchten de ronde doen, zou vrijdag na beurstijd worden bekendgemaakt.

Wat Amazon precies van plan is met de zelfrijdende elektrische wagens van Zoox, is nog niet duidelijk. Volgens de techsite The Information gaat Amazon met de Zoox-auto's inzetten op thuisleverdiensten. Dat zou niet onlogisch zijn, want eerder dit jaar hadden analisten al geopperd dat Amazon jaarlijks 20 miljard dollar kan besparen met leveringen zonder chauffeur. 

De Britse zakenkrant Financial Times vermoedt dan weer dat Amazon timmert aan een zelfrijdende taxidienst. 

Lager dan verwachte prijs

De overnameprijs van 1,1 miljard euro is een pak minder dan gedacht. Bij de jongste kapitaalronde, in de zomer van 2018, werd Zoox nog op ruim 3 miljard dollar gewaardeerd. 

De wagens van Zoox hebben geen stuur en geen voor- of achterkant die je van elkaar kan onderscheiden. Het bedrijf wou de wagens dit jaar op grotere schaal uittesten, maar door de coronacrisis liepen die plannen vertraging op. De groep, die een duizendtal werknemers telt, moest in april 120 mensen ontslaan als gevolg van de pandemie.

Grootste investering ooit

Voor Amazon gaat het hoe dan ook om de grootste investering in zelfrijdende wagens. Begin vorig jaar had het bedrijf nog een half miljard dollar gepompt in Aurora. Die start-up in zelfrijdende auto's werd drie jaar geleden opgericht door een groep voormalige werknemers van Tesla.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud