Amazon vecht miljardencontract voor Microsoft aan

Amerikaans president Donald Trump, Microsoft-CEO Satya Narayan en Amazon-oprichter Jeff Bezos tijdens een meeting op het Witte Huis in 2017. ©BELGAIMAGE

De e-commercereus vermoedt naast een contract van het Pentagon gegrepen te hebben wegens de vete tussen CEO Jeff Bezos en Amerikaans president Donald Trump.

Amazon is niet te spreken over de beslissing van de Amerikaanse regering om een contract voor clouddiensten ter waarde van 10 miljard dollar toe te kennen aan Microsoft. Amazon gold lang als de favoriet om het contract binnen te halen.

Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, was op zoek naar een aanbieder van clouddiensten. Niet alleen voor de opslag zelf, maar ook voor software met kunstmatige intelligentie-technologie en machine learning en het verwerken van data bij militaire operaties. Twee grote spelers waren in de running: Amazon en Microsoft. Uiteindelijk ging het contract, dat tien jaar loopt, vorige maand naar Microsoft.

Fouten en vooroordelen

'Verschillende aspecten van het evaluatieproces bevatten duidelijke tekortkomingen, fouten en vooroordelen. Het is belangrijk dat die kwesties worden onderzocht en rechtgezet', reageert een woordvoerder van Amazon. De techreus startte een rechtszaak op.

De dienst Amazon Web Services (AWS) domineert de cloudindustrie. Het bedrijf biedt al beveiligde servers aan aan verschillende Amerikaanse overheidsinstanties, waaronder de CIA.

Trump versus Bezos

Volgens het bedrijf zou de moeilijke relatie tussen Amerikaans president Donald Trump en Amazon-oprichter Jeff Bezos de beslissing van de Amerikaanse regering beïnvloed hebben. Bezos is ook eigenaar van The Washington Post, die regelmatig stevige kritiek uit op de president.

Deze zomer riep Trump openlijk op een onderzoek te starten naar het Pentagon-contract. 'Ik krijg enorme klachten over Amazon', zei Trump toen. 'Ik zal vragen nauwlettend toe te zien op wat aan de hand is.'

Voormalig minister van Defensie James Mattis verklaarde eerder al dat Trump hem had gezegd dat hij Amazon moest 'afwimpelen' bij de toekenning van het contract.

'We vinden het essentieel voor ons land dat de regering en haar verkozen leiders contracten objectief behandelt, op een manier die vrij is van politieke invloed', aldus Amazon.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud