Amazon verrast met winst

CEO Jeff Bezos ©BELGAIMAGE

Een verrassing van formaat bij Amazon: de webgigant koppelt dit keer wél een explosieve omzetgroei aan een positief onderste lijntje.

Het tweede kwartaal van Amazon.com is typisch voor de 20-jarige geschiedenis van de webwinkel: een explosieve omzetgroei, met onderaan een flinterdunne nettowinst. Maar dat er onderaan de resultatenrekening überhaupt winst overblijft, is niettemin een verrassing. Analisten hadden als gevolg van de forse investeringen in expansie - zowel in nieuwe regio's als nieuwe sectoren - opnieuw verlies verwacht.

De omzet steeg 20 procent tot 23,18 miljard dollar. Dit keer leverde het nettoresultaat een winst van 92 miljoen dollar of 19 dollarcent per aandeel op, tegenover een verlies van 126 miljoen dollar een jaar eerder.

Eén van de snelst groeiende afdelingen is onverminderd Amazon Web Services (AWS). Bij die afdeling kunnen bedrijven 'à la carte' rekenkracht huren. De omzet steeg 81 procent tot 1,82 miljard dollar. Met AWS speelt CEO Jeff Bezos volop in op 'cloud computing', de trend waarbij bedrijven niet langer dure software en servers kopen maar die alleen nog in functie van de noden 'van de schappen' nemen. 

Voor het lopende kwartaal rekent Amazon op een omzet van 23,3 à 25,5 miljard dollar, terwijl analisten tot nog toe op 23,9 miljard rekenden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud