Amerikaans Congres roept Zuckerberg op het matje

Facebook-topman Mark Zuckerberg krijgt een uitnodiging om te gaan getuigen in het Amerikaans Congres. ©REUTERS

De topman van Facebook krijgt een formele uitnodiging in de bus om te gaan getuigen in het parlement in Washington over het grootscheepse dataschandaal bij het Amerikaanse techbedrijf.

Facebook ligt al meerdere dagen onder vuur nadat bekend raakte dat de Britse firma Cambridge Analytica de gegevens van meer dan 50 miljoen Facebook-gebruikers in handen kreeg en die inzette voor politieke doeleinden, met name de verkiezingscampagne van de Amerikaanse president Donald Trump, zonder dat de gebruikers dat wisten.

Overheden en privacywaakhonden in tal van landen buigen zich over het dossier en vragen uitleg van Facebook. Ook het Amerikaanse Congres, het parlement in Washington. Zuckerberg verklaarde zich eerder al bereid te gaan getuigen in het Congres en dat zal nu ook gebeuren.

Vrijdag maakten de leiders van de commissie Energie en Handel van het Congres bekend dat ze de topman van het concern formeel uitnodigden om een getuigenis af te leggen.

De hoorzitting 'zal het vergaren en verkopen van persoonlijke informatie van meer dan 50 miljoen Facebook-gebruikers onderzoeken, mogelijk zonder dat ze zich daarvan bewust waren of ermee instemden en in een schending van het Facebook-beleid', schrijven voorzitter Greg Walden en andere leiders van de parlementscommissie.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud