'Amerikaanse concurrentiewaakhond neemt Facebook in vizier'

Facebook komt eens te meer in het vizier van de toezichthouders. ©REUTERS

De Amerikaanse concurrentiewaakhond, de FTC, wil via een gerechtelijk bevel de techreus Facebook kunnen aanpakken over de manier waarop die zijn verschillende apps laat samenwerken.

Dat meldt de krant The Wall Street Journal donderdag. Naast zijn gelijknamige socialenetwerksite is Facebook  ook eigenaar van bekende apps zoals Instagram, Messenger en Whatsapp. Met een gerechtelijk bevel op zak zou de FTC Facebook kunnen verhinderen om die apps nog verder te integreren in zijn diensten. 

De toezichthouder zou die maatregel willen nemen omdat hij van mening is dat Facebook zijn apps vandaag net op zo'n manier aan het integreren is dat het de concurrentie ondermijnt. Facebook heeft dat tot dusver steeds ontkend.

Maar regulatoren zien mogelijk nog een ander probleem als Facebook zijn verschillende apps nog nauwer in elkaar vlecht. De FTC voert sinds enkele maanden namelijk een groot onderzoek om na te gaan of grote techbedrijven zoals Facebook of Google niet te dominant zijn geworden. Blijkt dat het geval, dan wordt niet utigesloten dat men die techgiganten zou opsplitsen. Maar als alle verschillende diensten zo met elkaar vervlecht zijn, wordt die opsplitsing een bijzonder complexe opdracht. 

Beleggers waren donderdag alvast niet opgezet met het nieuws. Op de beurs van New York verloor het aandeel Facebook bijna 3 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud