Amerikanen nemen miljoenenbelang in techstart-up Heidi Rakels

Heidi Rakels. ©Photo News

De Amerikaanse durfkapitaalgroep Battery Ventures investeert 29 miljoen dollar in Guardsquare, het IT-securitybedrijf van ex-judoka Heidi Rakels.

Het Leuvense Guardsquare is gespecialiseerd in de beveiliging van mobiele apps. Rakels (50), softwareprogrammeur van opleiding, richtte het bedrijf op met haar vriend Eric Lafortune. Vier jaar later telt Guardsquare veertig werknemers en een kantoor in San Francisco, en werd het bedrijf door Deloitte uitgeroepen tot de snelstgroeiende techstart-up van het land.

Met de eerste institutionele kapitaalronde heeft Rakels meteen een grote vis beet. Battery Ventures uit Boston is een 35 jaar oud durfkapitaalfonds dat wereldwijd al in meer dan 300 techbedrijven investeerde. Het is ook een van de investeerders in het Brusselse databedrijf Collibra dat dinsdag na een kapitaalronde van 100 miljoen dollar uitgroeide tot de eerste Belgische ‘unicorn’

Battery Ventures investeert 29 miljoen dollar in Guardsquare. Het is niet bekend hoeveel procent van het bedrijf ze daarvoor terugkrijgen, maar Rakels zegt wel dat zij en Lafortune geen meerderheid meer hebben. In de veronderstelling dat Battery de helft of meer van het bedrijf in handen heeft, zou dat een waardering opleveren van maximaal 58 miljoen dollar. Twee vertegenwoordigers van Battery Ventures, Dharmesh Thakker en Paul Morrissey, krijgen een zitje in de raad van bestuur van Rakels' bedrijf.

Ingels

Het Amerikaanse fonds moet Guardsquare helpen om 'agressief te investeren in verkoop, marketing, R&D en klantensuccessen.' Dat zal een turbo zetten op de groei, volgens fintechinvesteerder Jürgen Ingels, die als een van de eersten in het bedrijf investeerde en in de raad van bestuur zetelt. 'Het is ook een fantastische bevestiging voor de Belgische techscene.'

Rakels en Battery Ventures hebben de ambitie om binnen vijf jaar naar een recurrente omzet van 100 miljoen dollar te groeien, tegenover 7 miljoen vandaag. Een rekensommetje leert dat daar een gemiddelde groei van liefst 70 procent per jaar voor nodig is. Guardsquare is ook winstgevend met een ebitda van 2 miljoen dollar.

Digitale transformatie

Guardsquare kon met succes inspelen op de snelle digitale transformatie van de economie. Veel bedrijven zien zich gedwongen om snel nieuwe applicaties te ontwikkelen als ze geen klanten en werknemers willen verliezen, maar hebben het moeilijk om die te integreren in hun beveiligingsbeleid. Bedrijven als Guardsquare helpen hen om de apps toch veilig te houden.

De Leuvense beveiligingstechnologie wordt in een openbronversie (ProGuard) naar schatting al gebruikt in een kwart van alle Android-apps. Guardsquare ontwikkelde daarnaast twee betalende beveiligingsproducten, DexGuard (Android) en iXGuard (iOS).

Heidi Rakels is bij de brede bevolking bekend als voormalig topjudoka, die in de jaren 90 meervoudig Belgisch kampioen was en brons haalde op de Olympische Spelen in Barcelona in 1992. Ze stopte in 2004 met topsport en begon een carrière als ondernemer. Medeoprichter Lafortune is technologisch directeur (CTO) van Guardsquare, terwijl de dagelijkse leiding in handen is van COO Roel Caers.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud