Angry Birds naar de beurs

Een Angry Bird tijdens een Thanksgiving-parade in New York City. ©BELGAIMAGE

In Finland trekt Rovio, het bedrijf achter het populaire spelletje Angry Birds, naar de beurs van Helsinki.

De geruchten wilden al een tijdje dat de Angry Birds-maker op een beursgang aasde, maar gisteren maakte het Finse bedrijf de plannen voor het eerst bekend. Daarbij brengt vooral oprichter Kaj Hed zijn aandelen naar de Nasdaq Helsinki. Bijkomend zou Rovio 30 miljoen euro extra kapitaal ophalen.

Details over de waardering zijn er niet, maar de beursgang zou Rovio op 2 miljard euro waarderen, zeggen anonieme bronnen aan Reuters.

Angry Birds zijn gekleurde, boze vogels die je in het spelletje kan katapulteren in de richting van inhalige varkens, die de eieren van de vogels hebben gestolen. Het is nog steeds het populairste smartphonespelletje ter wereld. Eind juni waren de spelletjes van Rovio 3,7 miljard keer gedownload en speelden er maandelijks 80 miljoen mensen mee.

Rovio bouwde rond de boze vogels een film, die in de bioscopen 350 miljoen dollar opbracht. Het werkt nu aan een vervolg, dat in september 2019 in de zalen te zien zal zijn.

Het bedrijf haalde in 2016 192 miljoen euro omzet, waaruit het 35 miljoen euro bedrijfskasstroom puurde. In het eerste halfjaar van 2017 groeide de omzet met 94 procent.

De nettowinst kwam uit op 10,6 miljoen euro, na een verlies van 18 miljoen euro in 2015. De inkomsten komen vooral uit de spelletjes, al komt ook één vijfde van de omzet uit licenties op het Angry Birds-merk.

Op de beursgang kan alleen in Finland, Zweden en Denemarken worden ingetekend, zegt het bedrijf, samen met internationale investeerders. Dertig procent van de nettowinst zal via dividenden uitgekeerd worden aan de aandeelhouders, belooft het management.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud