Apple dumpt milieulabel EPEAT

De nieuwe Retina Macbook Pro van Apple zou niet in aanmerking gekomen zijn voor een EPEAT-certificaat. (Foto: Bloomberg)

iPhonefabrikant Apple gaat zijn producten niet meer ter goedkeuring voorleggen aan EPEAT, een organisatie die elektronica beoordeelt op hun ecologische voetafdruk. Dat betekent dat overheidsorganisaties in de VS niet langer Apple-producten kunnen aankopen, aangezien dat EPEAT-logo voor die organisaties verplicht is.

'Wij betreuren dat Apple zijn producten niet langer zal registreren bij EPEAT', klinkt het in een mededeling van de organisatie, een samenwerking tussen de elektronicaproducenten en de Amerikaanse milieuorganisatie EPA. 'Wij hopen dat ze dat in de toekomst opnieuw zullen doen.'

Het nieuws kwam in de schijnwerpers te staan dankzij de technologiesite ifixit, die zich specialiseert in het schrijven van handleidingen om zelf elektronica te repareren. Elk nieuw Apple-product wordt door hen steevast gedemonteerd, om een zicht te krijgen op de manier waarop het toestel is opgebouwd, en om oplossingen voor eventuele problemen aan te reiken.

Vastgelijmd

Ifixit had al opgemerkt dat Apple niet langer uitpakte met een EPEAT-certificaat bij de lancering van de nieuwe Macbook-laptops. De knutselaars achter de website vermoeden dat Apple dat certificaat ook niet zou gekregen hebben, aangezien de onderdelen te stevig worden vastgelijmd. Daardoor zouden de toestellen niet goed gerecycleerd kunnen worden.

Elektronicarecycleerders moeten gevaarlijke onderdelen zoals batterijen gemakkelijk kunnen verwijderen vooraleer ze de toestellen kunnen versnipperen en verwerken. Batterijen kunnen namelijk vuur vatten wanneer ze doorboord worden. 'Wanneer wij voor het eerst de Retina Macbook Pro demonteerden, konden we de batterij niet los krijgen van het bovenste omhulsel', doet ifixit zijn verhaal. 'De volgende dag kregen we ze eindelijk uit elkaar, maar doorboorden daarbij de batterij en morsten zo giftige vloeistoffen.'

'Apples beslissing om niet langer mee te doen met de meest elementaire ecostandaard bewijst dat design belangrijker is dan het milieu, ondanks de kost', eindigt ifixit zijn betoog scherp.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud