Apple lanceert Mac-computers met eigen chip

Topman Tim Cook van Apple stelt een nieuwe lijn Macs voor die worden aangedreven door eigen M1-chips. ©EPA

Apple lanceert een nieuwe MacBook Air, MacBook Pro en Mac mini met de M1, de zogeheten Apple chip. De computers zijn volgens topman Tim Cook stukken performanter dan concurrerende pc-modellen.

Apple had in juni aangekondigd  over te schakelen naar Macs die draaien op eigen chips. Eerder kregen ook de iPhone, de iPad en de Watch al Apple-chips en nu ook de Macs met eigen chips worden uitgerust, kan het hele ecosysteem nog nauwer worden geïntegreerd.

De ontwikkeling is slecht nieuws voor Intel, dat gedurende vijftien jaar chips leverde voor de Apple-producten. De nieuwe technologie steunt op architectuur van het Britse Arm Ltd en wordt gemaakt door externe partners zoals Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp (TSMC).

Apps

Ontwikkelaars gaan nu veel efficiënter apps kunnen maken die zowel werken op iPhone en iPad als op Mac. Photoshop van Adobe zal begin volgend jaar overschakelen. Lightroom, een ander fotobewerkingsprogramma van Adobe, komt al veel sneller. Overigens kunnen bestaande apps voor iPhone, iPad en Intel-Macs ook zonder aanpassingen draaien op de nieuwe toestellen.

Het nieuwste besturingssysteem van de Mac, Big Sur, is speciaal afgestemd op de mogelijkheden van M1-chip. Het is vanaf donderdag beschikbaar. De nieuwe Air, Pro en Mini zijn vanaf dinsdag te verkrijgen.

De central processing unit van de MacBook Air zou 3,5 keer sneller zijn en de graphics zouden hun performantie maal vijf zien gaan. Ook machine learning zou veel performanter werken met de nieuwe chip. Bij dit alles is geen computerventilator meer nodig, waardoor de nieuwe Air volledig stil werkt. Draadloos browsen kan 15 uur lang zonder herladen en video bekijken kan 18 uur lang, een winst van zes uur. Videoconferencing kan twee keer zo lang vergeleken met de vorige generatie.

Concurrentie

Tijdens de presentatie werd systematisch vergeleken met 'pc-laptops'. Zo zou de MacBook Air, die de meest populaire Mac is, sneller zijn dan 98 procent van de 'pc laptops'. Op het einde van de voorstelling werd de klassieke Apple-sneer richting pc getoond in de vorm van een anachronistische 'ik ben een pc'-man met das en pak die duidelijk niet meer meekan.

De MacBook Air zal te koop zijn vanaf 999 dollar, onveranderd tegenover de voorganger, en de batterijduur zal twee keer zo lang zijn. De MacBook Pro laptop start vanaf 1.299 dollar en de Mac Mini desktop kost 699 dollar (zonder scherm).

De verkoop van Mac-computers zat tijdens de pandemie in de lift. Voor het vierde kwartaal van het boekjaar haalde de verkoop een recordbedrag van 9 miljard dollar, die computers gebruiken nog allemaal Intel-chips. Apple belooft de toestellen nog 'jaren' te ondersteunen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud