Apple verwent belegger

Apple-CEO Tim Cook ©REUTERS

Apple legt de aandeelhouder in de watten: de IT-reus laat tegen eind 2015 nog eens 30 miljard dollar naar de aandeelhouders vloeien, bovenop de al beloofde 100 miljard dollar.

Dat liet de Californische groep, naar beurswaarde het grootste bedrijf ter wereld, samen met ruim beter dan verhoopte kwartaalresultaten weten. Met de extra uitkering komt Apple tegemoet aan de critici, die door het uitblijven van nieuwe 'revolutionaire' producten ongeduldig worden. Bovendien blijft vooral de iPhone een cashmachine zonder weerga, waardoor Apple op een berg laagrentende cash zit.

Van de 130 miljard dollar keerde Apple intussen al iets meer dan de helft - 66 miljard - uit, door in bulk eigen aandelen in te kopen en stevige dividenden uit te keren.

Bovendien komt Apple ook eindelijk tegemoet aan de critici die vinden dat het aandeel optisch te duur is. Het bedrijf splitst het aandeel op 2 juni in zeven. Zo'n aandelensplitsing is geleden van februari 2005. Over die periode vervijftienvoudigde het aandeel dankzij de succesvolle lancering van de smartphone iPhone (2007) en de tablet iPad (2010) van 35 naar 540 dollar.

China Mobile

Pikant detail: door die splitsing ligt de weg nu potentieel open voor een zitje in de Dow Jones. Die weg naar de invloedrijkste beursbarometer ter wereld was tot nog toe versperd: de Dow is een prijsgewogen index en met een beurskoers van meer dan 500 dollar zou het aandeel veel te dominant zijn in de index.

Daarmee eindigde het goede nieuws niet: Apple legde een omzetgroei van 5 procent tot 45,65 miljard dollar voor, terwijl analisten een vlakke omzet verwachtten. Dit dankzij de iPhone. De Californiërs verkocht 43,7 miljoen stuks van de smartphone, veel meer dan de 38,5 miljoen stuks waar analisten op rekenden.

Dat is mogelijk een signaal dat de recent gesloten alliantie met China Mobile - 's werelds grootste mobiele operator - de verkopen nog meer dan verhoopt een boost geeft. In China kwam de kwartaalomzet uit op 9,29 miljard dollar, 13 procent meer dan een jaar eerder en zelfs 5 procent meer dan het - traditioneel sterke - vierde kwartaal van 2013.

Ook met de 15 procent hogere winst per aandeel van 11,62 dollar zet Apple het Wall Street-analistenheir collectief een neus. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud