Belgische hockeyvrouwen worden data-analisten

Tijdens het vorige EK hockey, in 2017, schopten de Red Panthers het tot in de finale. ©Photo News

De Red Panthers, het Belgische nationale vrouwenhockeyteam, doet voortaan ook een beroep op artificiële intelligentie om zijn prestaties te verbeteren.

De consultant PwC, die ook partner is van de Belgische nationale hockeyteams, ontwikkelde voor de vrouwenploeg een algoritme dat moet helpen trainings- en wedstrijddata grondiger te analyseren. Hockey laat onbeperkt spelerswissels toe. En die uitgebreide analyse van spelgegevens moet helpen het juiste moment te bepalen waarop spelers gewisseld kunnen worden.

Doorgedreven data-analyse maakt al enige tijd zijn opwachting in de sportwereld.

Bovendien moet het nieuwe algoritme de Red Panthers in staat stellen de fysieke sterktes van het team veel beter in kaart te brengen, klinkt het in een persbericht.

Het nationale vrouwenhockeyteam pakt met de samenwerking uit aan de vooravond van het Europese kampioenschap, dat tussen 16 en 25 augustus plaatsvindt in Antwerpen. De verwachtingen zijn hoog. Twee jaar geleden, tijdens het vorige EK in Alkmaar, haalden de Red Panthers een finaleplaats.

Moneyball

Doorgedreven data-analyse maakt al enige tijd zijn opwachting in de sportwereld. Als technisch directeur van het baseballteam Oakland Athletics ontwikkelde de Amerikaan Billy Beane al in 2001 een computermodel om op basis van data ondergewaardeerde spelers te ontdekken. Zijn verhaal werd later door Brad Pitt verfilmd in 'Moneyball'.

Intussen is artificiële intelligentie - een containerbegrip voor computeralgoritmes die menselijke intelligentie benaderen - alomtegenwoordig in de sportwereld. Vorig jaar werkte de Belgische voetbalbond samen met het Nederlandse sportstatistiekbureau SciSports om de zwaktes en sterktes van de Rode Duivels en hun tegenstanders beter te analyseren.

En de Internationale Gymnastiekbond heeft al aangegeven dat hij de technologie zal aanwenden om de jury bij te staan op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect