Bill Gates opnieuw rijkste miljardair

Warren Buffett (L) en Bill Gates (R) aan een partijtje pingpong. Gates zag zijn vermogen vorig jaar meer aandikken dan zijn vriend Buffett. (foto reuters) ©REUTERS

Volgens de lijst die het blad Forbes jaarlijks samenstelt van 's werelds miljardairs, is Bill Gates, de stichter van Microsoft, na vier jaar opnieuw de rijkste persoon ter wereld. Mark Zuckerberg van Facebook zag zijn fortuin het meest aandikken.

Het zijn telkens dezelfde namen aan de top van de Forbes-miljardairslijst, maar de volgorde durft wel eens te wisselen. Dit jaar eindigt Bill Gates met een geschat fortuin van 76 miljard dollar (9 miljard meer dan een jaar eerder) boven de Mexicaanse tycoon Carlos Slim (72 miljard dollar) en Amancio Ortega van de kledinggigant Inditex, onder meer bekend van Zara (64 miljard dollar). 

'Slechts' op de vierde plaats komt de meesterbelegger Warren Buffett (58,2 miljard). Larry Ellison van Oracle (48 miljard) sluit de top vijf af.

Om de top 20 te halen, moest je al 31 miljard dollar waard zijn - vorig jaar kwam je nog in de top 20 met 23 miljard. Mark Zuckerberg, de oprichter en CEO van Facebook, haalt met zijn 28,5 miljard dus niet de top 20, maar hij is wel degene die zijn rijkdom het meest zag aandikken, met 15,2 miljard dollar, met dank aan het sterke jaar van Facebook en de snel klimmende beurskoers.

Forbes telde een recordaantal van 1.645 miljardairs, onder wie 268 nieuwkomers. Onder hen waren er 172 vrouwen, tegen 138 vorig jaar, eveneens een record. Onder hen - eveneens met dank aan de koers van het aandeel - Facebook-COO Sheryl Sandberg (1,05 miljard) en vicevoorzitter Jeff Rothschild.

Maar de binnenkomer met het grootste fortuin is Jan Koum, met een geschat fortuin van 6,8 miljard dollar, die onlangs zijn berichtendienst WhatsApp voor een duizelingwekkende 19 miljard dollar aan Facebook verkocht. Hij houdt meer over dan Evan Williams (3,5 miljard), een van de medeoprichters en bestuursleden van de microbloggingsite Twitter, die vorig najaar naar de beurs trok. Het vermogen van medeoprichter Jack Dorsey wordt op 2,2 miljard dollar geschat.

De rijkste vrouwelijke nieuwkomer is Sandra Ortega Mera (6,1 miljard), dochter van, die het fortuin van haar moeder Rosalia Mera erfde die onverwacht overleed in augustus 2013. Dochter Ortega houdt zich vooral bezig met de stichting van haar moeder, die beroepsopleidingen voor mentaal en fysiek gehandicapten ondersteunt.

Erfgenaam van een miljardair zijn, is nog altijd een goede manier om zeer rijk te worden. 13 procent van de mensen op de lijst erfden hun fortuin, en 21 procent kreeg een goede startpositie door een erfenis en bouwde op die basis zijn vermogen verder op. Toch hebben dus grofweg twee op de drie miljardairs hun fortuin zelf vergaard.

Dankzij het goede beursjaar vormen de Amerikanen opnieuw de grootste groep van miljardairs. Ze zijn met 492. In China telde Forbes er 152 en in Rusland 11. Een opvallende nieuwkomer uit Frankrijk is Patrick Drahi (6,3 miljard), die zijn kabelexploitant Altice in januari naar de beurs bracht.

Het blad merkt op dat er in steeds meer landen miljardairs zijn. Dit jaar zijn er mensen bijgekomen uit Algerije, Litouwen, Tanzania en Oeganda. 19 Turken daarentegen zagen hun fortuin onder het miljard terugvallen, net als acht Indonesiërs. 

De enige Belgen in de lijst zijn Albert Frère (4,9 miljard), Patokh Chodiev (1,7 miljard), een bij ons relatief onbekende miljardair van Oekraiëns-Japanse origine die in 1997 de Belgische nationaliteit verwierf, en Alber Blokker (1,4 miljard) de erfgenaam van de stichter van de gelijknamige winkelketen die nog steeds de helft van het bedrijf in handen heeft en die in 2001 genaturaliseerd werd tot Belg. Er is echter eerder al op gewezen dat er andere Belgische miljardairs zijn - zoals de Belgische aandeelhouders van AB Inbev - die hun vermogen genoeg onder de radar houden om door Forbes niet opgemerkt te worden.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud