Advertentie
Advertentie

Boetes voor illegale bedrijfssoftware nemen toe

©Bloomberg

Het totaalbedrag aan boetes dat Belgische bedrijven in 2014 moest betalen voor het illegaal gebruik van software is met 56 procent gestegen. Dat meldt BSA The Software Alliance, een internationale organisatie tegen piraterij met leden als Microsoft, Apple, IBM en Adobe.

Het bedrag steeg met 56 procent ten opzichte van 2013, al werd dit wat scheefgetrokken door enkele grotere dossiers. Zo was er een groot bedrijf dat 195.000 euro moest ophoesten wegens het gebruik van software zonder een licentie. Het aantal zaken van illegale computerprogramma's bleef gelijk.

Volgens de belangenvereniging van de softwareproducenten wordt 24 procent van de bedrijfssoftware in België zonder licentie gebruikt. Patrick Viaene, manager anti-piraterij bij Microsoft en actief bij BSA België meldt dat er nog steeds een heleboel ondernemingen zijn die zonder de nodige licenties software gebruiken en 'die voor een stevig bedrag tegen de lamp kunnen lopen'. 

Wanneer een bedrijf betrapt wordt, moet het tweemaal de commerciële waarde van het product betalen als schadevergoeding. Uit het jaarlijkse interne rapport van BSA blijkt dat bedrijven in de textiel- en bouwsector het meest illegale software gebruiken. Een van de redenen is dat bedrijven in die sectoren relatief veel en erg specifieke software gebruiken, aldus Viaene. De autoverkoopsector volgt op de derde stek. 

Hoeveel het totale kostenplaatje voor alle Belgische bedrijven bedraagt, deelt de BSA niet mee: 'een groot bedrag', klinkt het.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud