Buytaert tankt 50 miljoen dollar vóór beursgang

Dries Buytaert is goed op weg voor een beursgang met Acquia in 2015. ©Dries Luyten

Dries Buytaert trekt met zijn softwarebedrijf Acquia volgend jaar naar de beurs. In afwachting haalt hij nog eens 50 miljoen dollar (37 miljoen euro) op om sneller te groeien.

Dries Buytaert verruilde in 2007 België voor Boston om er Acquia te starten. Sindsdien groeit het softwarebedrijf razendsnel, zelfs voor een start-up waar dubbele of driecijferige groei vanzelfsprekend is. In de Fast 500-lijst van Deloitte staat Acquia bovenaan als snelst groeiend bedrijf. In 2013 bedroeg de omzet 80 miljoen dollar. Dit jaar mikt Buytaert op 100 miljoen, al is Acquia wel nog verlieslatend. Het bedrijf biedt diensten aan rond Drupal, gratis software om websites vorm te geven en te beheren. Buytaert bedacht Drupal op zijn studentenkamer.

Acquia, gelegen in de buitenwijken van Boston, haalde sinds zijn oprichting al 68,5 miljoen dollar op. Nu komt daar nog eens 50 miljoen dollar bij. Het geld komt van een groep (Amerikaanse) durfkapitalisten. Daar zijn nieuwe investeerders bij als New Enterprise Associates, met veel ervaring in soortgelijke bedrijven, en Split Rock Partners. Ook huidige aandeelhouders als North Bridge Venture Partners, Sigma Partners en Investor Growth Capital stoppen extra geld in Acquia. Het belang van Buytaert, die vandaag technologiedirecteur (CTO) is bij Acquia, is intussen fors verwaterd. Maar de 35-jarige Belg heeft altijd gezegd ‘liever eigenaar te zijn van een deel van een wereldspeler dan 100 procent aandeelhouder van een klein bedrijfje’. Buytaert werd vorig jaar door De Tijd verkozen als meest beloftevolle ondernemer van zijn generatie.

Acquia zal het geld gebruiken om zijn verkoopploeg een boost te geven en harder te kunnen groeien in nieuwe, veelbelovende domeinen als big data.

Intussen bereiden Buytaert en Tom Erickson, de ervaren CEO van Acquia, zich volop voor op een beursnotering. In een interview met De Tijd in april zei de Belg dat zijn bedrijf nog dit jaar een aanvraag indient bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. In 2015 vindt dan de eigenlijke IPO (initial public offering of beursgang) plaats. Acquia trekt zeker naar een Amerikaanse beurs, maar twijfelt nog tussen Nasdaq en de New York Stock Exchange.

De kapitaalronde die nu wordt bekendgemaakt, is niet in tegenspraak met zo’n beursgang. Buytaert had vorige maand aangegeven dat Acquia nog heel makkelijk bij privé-investeerders terecht kan voor kapitaal en dat mogelijk ook nog zou doen. Dit is nu dus gebeurd.

De nieuwe investeerders kunnen Acquia ook helpen bij de voorbereiden van de beursgang. New Enterprise Associates investeerde eerder ook al in SalesForce, Workday en Box, bedrijven die al op de beurs staan of daartoe voorbereidingen hebben getroffen.

Nog een interessant voorteken voor de beursgang is dat Acquia vorige week met Bill Sorenson een financieel directeur met veel ervaring in IPO’s heeft aangetrokken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud