Chinese computerreus Lenovo klopt prognoses

Vorig jaar oversteeg de omzet van Lenovo uit smartphones en tablets voor het eerst die van de pc's. Foto Bloomberg ©Bloomberg

De Chinese producent van pc's, smartphones en tablets, Lenovo, zet sterke cijfers neer. 's Werelds grootste computerbouwer wordt mogelijk nog groter wanneer het erin slaagt om Google's Motorola Mobility en een deel van IBM's serverdivisie over te nemen.

De nettowinst van het in Hongkong genoteerde, maar in Beijing gevestigde bedrijf klom in het eerste kwartaal (van april tot juni) van zijn gebroken boekjaar ging 28 procent hoger, van 174 miljoen naar 213,5 miljoen dollar. In het volledige jaar 2013-2014 zette het bedrijf een omzetgroei neer van 23 procent, van 8,79 miljard naar 10,4 miljard dollar, beter dan de door analisten verwachte 9,9 miljard dollar. Daarmee werden de Chinezen ook meteen de grootste pc-producent ter wereld, vóór de traditionele marktleider HP. 

De groei in het eerste kwartaal kwam niet alleen van de verkoop van smartphones en tablets, maar zelfs van pc's, hoewel die markt wereldwijd krimpt. Behalve op de Chinese thuismarkt haalt het bedrijf ook steeds meer marktaandeel in het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Amerika'Het lijkt erop dat Lenovo sterk bezig is op alle fronten', zo vatte een analist van Sanford Bernstein het samen. Het aandeel van het bedrijf op de beurs ging 2,1 procent procent hoger, terwijl de Hang Seng Index zelf min of meer stabiel bleef. Het hele jaar 2014 steeg het aandeel al 22 procent, naar het hoogste peil in 14 jaar.

Het ziet er bovendien naar uit dat de Chinezen binnenkort nog meer marktaandeel zullen veroveren. Er wordt momenteel druk onderhandeld met de diverse Amerikaanse overheden voor enkele overnames ter waarde van in totaal 5 miljard dollar. Zo kondigde het bedrijf in januari aan dat het de overname plant van Motorola Mobility, dat nu in handen is van Google. De deal, in cash en aandelen, zou 2,91 miljard dollar waard zijn.

Ook al begin dit jaar kwam het tot een overeenkomst met IBM om diens divisie van low-end servers over te nemen, ter waarde van 2,3 miljard dollar. De aankoop zou Lenovo een marktaandeel geven van 14 procent en een divisie toevoegen met hogere winstmarges dan de pc-divisie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud