Chinese opdoffer voor Nvidia zaait paniek bij chipbeleggers

Nvidia-oprichter en CEO Jen-Hsun (Jensen) Huang tijdens een keynote speech op de techbeurs CES in 2017. ©AFP

De hele halfgeleidersector zit maandag in het verdomhoekje op de beurs na een winstwaarschuwing van de toonaangevende chipfabrikant Nvidia. Alweer is het de zwakke Chinese vraag die het bedrijf de das omdoet.

Het aandeel van Nvidia nam kort na de openingsbel van de Nasdaq een duik van meer dan 15 procent tot 135 dollar. Ondanks de remonte van eerder deze maand noteert het aandeel daarmee weer op minder dan de helft van de piekkoers van afgelopen najaar.

De Amerikaanse chipfabrikant was tussen 2016 en 2018 een van de absolute sterren van de Amerikaanse beurs, dankzij een boomende vraag naar zijn krachtige grafische kaarten die onder meer gebruikt worden in gamecomputers. Het bedrijf zat bovendien op de eerste rij om te profiteren van de koersexplosie van de bitcoin.

De krachtige chips die nodig zijn om nieuwe bitcoins aan te maken (via een algoritme dat de uitvoering van steeds ingewikkelder berekeningen vergt) komen in hoofdzaak van Nvidia. En het bedrijf profiteerde van de opkomst van nieuwe softwaretechnieken rond artificiële intelligentie (AI), mee gedreven door de opkomst van zelfrijdende wagens.

Kopstoot

De crash van de bitcoin deed de vraag naar de grafische chips vorig jaar al kelderen, wat het aandeel in het vierde kwartaal al eens in waarde halveerde. Nu komt daar met een zwakke vraag uit China een tweede kopstoot bij. De handelsoorlog met de VS en de afkoelende economie in China heeft een impact op de vraag chips voor gaming, AI en datacentertoepassingen.

In de aanloop naar de resultaten die op 14 februari worden bekendgemaakt, schaaft Nvidia zijn omzetverwachting voor het vierde kwartaal bij van 2,7 naar 2,2 miljard dollar. Het bedrijf waarschuwt ook dat de winstmarges zullen aangetast worden door de slechte ‘marktomstandigheden’. Het laatste kwartaal van 2018 wordt door topman Jensen Huang omschreven als een ‘buitengewoon, abnormaal turbulent en teleurstellend’ kwartaal.

Die niet mis te verstane waarschuwing mist zijn impact niet op de andere chipaandelen, die sowieso al door een erg turbulente periode gaan. AMD verliest ongeveer 7 procent, STMicroelectronics bijna 3 procent. De andere bekende namen kunnen het verlies meestal beperken tot 1 à 2 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud