Chipmaker X-Fab slachtoffer van cyberaanval

De Belgische chipmaker X-Fab ontving afgelopen weekend de nieuwe Franse premier Jean Castex in zijn fabriek in Corbeil-Essonnes. ©Photo News

X-Fab heeft zijn volledige productie stopgezet. De financiële impact kan de Belgische chipproducent nog niet inschatten.

X-Fab meldt dat het zondag het doelwit werd van een cyberaanval. Het bedrijf besliste daarop alle IT-systemen uit te zetten. Preventief werd ook de productie in zijn zes fabrieken in Duitsland, Frankrijk, Maleisië en de VS stopgezet.

De chipbakker besliste ook de tijdelijke stillegging van de fabricage onmiddellijk te laten ingaan. Normaal zou die kostenbesparende maatregel in het kader van de coronacrisis pas in het derde kwartaal (juli-september) ingaan.

X-Fab bracht de autoriteiten op de hoogte en probeert nu met interne en externe beveiligingsexperts het probleem te verhelpen en alle systemen te herstellen.

Hoelang en in welke mate de productie wordt verstoord kan X-Fab nog niet zeggen. Ook voor de inschatting van de financiële impact is het te vroeg, stelt het bedrijf in een persbericht. Beleggers zijn er niet gerust op en duwen het aandeel - dat op de beurs van Parijs noteert - bijna 8 procent lager.

X-Fab is lang niet het eerste Belgische bedrijf dat wordt lamgelegd door hackers. Eerder waren onder meer de tapijtproducent Desso, de tuinbouwwinkel AVEVE, het luchtvaartbedrijf Asco en de weefgetouwenmaker Picanol het slachtoffer van een cyberaanval.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud