Cisco verblijdt markt met winst én hakbijl

Zo doen we dat zegt CEO Chambers: voor miljarden eigen aandelen inkopen en 6.000 banen schrappen. ©REUTERS

Cisco Systems, dat netwerkapparatuur en IT-oplossingen aanbiedt, klopt de verwachtingen met haar laatste resultaten. En gaat daarbovenop nog eens 6.000 jobs liquideren. Het is niet duidelijk of de 480 werknemers in België ook getroffen worden.

De groep rond CEO John Chambers boekte over het vierde kwartaal - het laatste van het boekjaar - een omzet van 12,4 miljard dollar, een half procent minder dan een jaar eerder, maar 200 miljoen meer dan verwacht. De nettowinst daalde met één procent tot 2,2 miljard dollar, maar de winst per aandeel steeg van 52 naar 55 cent of 2 cent meer dan de marktconsensus.

'De winst per aandeel was de hoogste ooit voor dit bedrijf', aldus Chambers, 'ik ben tevreden met de manier waarom we het bedrijf de voorbije jaren hebben omgevormd en gefocust op domeinen als veiligheid, data centers, software en cloud'. De groep liet tijdens het boekjaar 13,3 miljard dollar terugvloeien naar zijn aandeelhouders door de inkoop van aandelen en via dividenden, aldus nog de CEO.

Over het volledige boekjaar daalde de omzet van 48,6 naar 47,1 miljard, de nettowinst daalde van 9,98 naar 7,85 miljard. Het aandeel wint 1,7 procent in de handel na beurs.

Wat niet in de persmededeling staat is dat het bedrijf wereldwijd 6.000 banen gaat schrappen, oftewel 8 procent van de tewerkstelling. Zowel bij de vakbonden als bij de directie kon men zeggen of ook in België jobs op de helling staan. 'Ik kan hierover voorlopig niets zinnigs zeggen', aldus Pol Vanbiervliet, de CEO voor Cisco Belux. 'Verdere details over de ontslagen zullen de komende dagen gegeven worden.' Joep Vanderbeke, secretaris  bij de christelijke bediendenvakbond LBC-NVK valt uit de lucht. Ook al verwondert hem het nieuws hem niet, gezien de ontslagen die Cisco de voorbije jaren al doorvoerde. 

Volgens cijfers van het persagentschap Bloomberg heeft Cisco sinds 2009 zowat 25.000 jobs geschrapt, inclusief de 6.000 die nu moeten verdwijnen. 'Daar staan uiteraard ook bijkomende jobs tegenover die vaak voortkomen uit de reeks overnames van de voorbije jaren', stelt Vanbiervliet. Het personeelsbestand groeide sinds 2009 inderdaad van 66.000 naar 74.000. Maar daar moeten er dus nu opnieuw 6.000 van verdwijnen.

'De voorbije jaren zijn er in de Belgische vestigingen van Cisco nooit collectieve ontslagen geweest', stelt Vanderbeke. 'Alleen kleinere aantallen in functie van divisies die verschoven.' Volgens Vanbiervliet gaat het bij de nieuwe ontslagen 'niet om divisies maar om specifieke functies'. Dat zou er op kunnen wijzen dat bepaalde functies overbodig zijn geworden door de verschuiving Cisco van een hardware gebaseerde naar een software en diensten gedreven bedrijf. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud