Computerexpert die cyberaanval stopte opgepakt door FBI

Het WannaCry-virus zorgde wereldwijd voor gigantische schade. Onder meer de haven van Zeebrugge werd getroffen. ©PHOTOPQR/LA MONTAGNE/MAXPPP

Marcus Hutchins, de Britse computerexpert die er in geslaagd was de wereldwijde ransomware-aanval WannaCry tegen te houden, is opgepakt door de Amerikaanse politiedienst FBI.

Hutchins zou woensdag in de Amerikaanse stad Las Vegas gearresteerd zijn. De als held bejubelde computerexpert wordt ervan verdacht een rol te hebben gespeeld bij de creatie en verspreiding van het trojaanse virus Kronos, dat gebruikt werd om informatie te stelen die toegang gaf tot internetbankieren.

Hutchins zou er via het 'dark web'- het clandestiene internet - mee voor gezorgd hebben dat het virus zich tussen juli 2014 en juli 2015 kon verspreiden.

Hij werd opgepakt tijdens een grote conferentie over cybersecurity. Volgens de FBI bood Hutchins de malware onder meer aan op de online veiling AlphaBay. Die site werd onlangs opgerold omdat er wapens, drugs, valse id-kaarten en tools voor hackers verhandeld werden.

Gijzelsoftware

De aanhouding werd op verbazing onthaald in het wereldje. De computerexpert was in mei wereldberoemd geworden toen hij de 'noodrem' ontdekte waarmee de verspreiding van de ransomware WannaCry kon worden gestopt. Hij had toen de domeinnaam geregistreerd waarmee gijzelsoftware verbinding maakte.

Er werden wereldwijd meer dan 300.000 computers besmet met dat virus, dat bestanden versleutelde om ze tegen betaling weer te ontgrendelen. Ook Belgische bedrijven werden getroffen. Onder meer de containerterminal van Maersk in Zeebrugge ondervond zware hinder.

De FBI zegt dat er geen link is tussen hun onderzoek en de zaak-WannaCry.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud