Contactcenter Mifratel slaat slag in Nederland

Frank Dhooghe (links), de CEO van Mifratel, slaat de handen in elkaar met het Nederlandse PCS van Mohlad Hassan (rechts). ©Zuiverbeeld

De Gentse groep wordt zowat de helft groter met de overname van haar Nederlandse sectorgenoot PCS.

Opnieuw valt een Nederlands bedrijf in Belgische handen. Deze keer is de Gentse contactcentergroep Mifratel aan zet bij onze noorderburen, door de hand te leggen op Proactive Contact Support (PCS).

Mifratel werd in 2002 opgericht in Gent en is in 15 jaar tijd uitgegroeid tot het nummer twee op de Belgische markt van de contactcenters - of callcenters zoals ze ook wel eens genoemd worden maar door het aantreden van andere kanalen zoals e-mail is die term verouderd. 

De groep heeft nu zeven vestigingen: vijf in België (Gent, Brugge, Moeskroen (twee) en Doornik) en telkens een in het Groothertogdom Luxemburg en Marokko. Daar werken in totaal ongeveer 1.000 werknemers voor klanten zoals Belfius, Proximus, Randstad, Eni, Sodexo en Velux.

De groep verwacht dit jaar een omzet van 45 miljoen euro. Het geconsolideerde winstcijfer wordt niet bekendgemaakt. Maar de marge ligt in de lijn van die van de Belgische vennootschap Mifratel die onder de groep valt (5,5% nettowinst op de omzet), zegt bestuurder Gert Van Huffel. 

Kebek

Van Huffel zit in de raad van bestuur van Mifratel namens het investeringsfonds Kebek dat opgericht werd door enkele ex-toplui van KBC Private Equity, onder wie hijzelf. Hij is managing partner van het fonds. Kebek stapte in 2014 in het kapitaal van de contactcentergroep. Het had voor de overname van PCS 90 procent in handen. Het saldo zat bij het management.

Onder Kebek kwam de turbo te staan op de opmars van Mifratel. Dit jaar werd het bedrijf uitgeroepen tot snelste groeier van Oost-Vlaanderen en zelfs tot een van de tien sterkste groeiers van het land. Met PCS, al jaren op rij het snelstgroeiende contactcenter van Nederland, doet de groep opnieuw een grote stap vooruit. PCS is goed voor ongeveer 20 miljoen euro omzet en heeft zo'n 650 mensen in dienst. Bekende klanten zijn KPN en Bosch.  

BNP Paribas Fortis

Door de inlijving van PCS groeit Mifratel meteen door naar 65 miljoen euro omzet en 1.650 werknemers. Bovendien verandert de kapitaalstructuur van Mifratel. Mohlad Hassan, de oprichter en eigenaar van PCS, treedt toe tot het kapitaal. Net als BNP Paribas Fortis Private Equity, dat ook een deel van de financiering voor de overname voor zijn rekening neemt. BNP Paribas Fortis zelf en KBC verschaften eveneens een deel van de middelen.

65
Door de overname van PCS groeit Mifratel in een klap door naar 65 miljoen euro omzet.

Hoeveel de overname kost wil Van Huffel niet kwijt. De juiste, nieuwe verdeling van het aandeelhouderschap wordt evenmin prijsgegeven. 'Maar wij blijven met Kebek de controlerende aandeelhouder.'

Volgens Frank Dhooghe, de CEO van Mifratel, is zijn groep nu de enige in de sector met een Benelux-aanwezigheid. Grote concurrent en Belgisch marktleider IPG, van de West-Vlaamse ondernemer en investeerder Christian Dumolin, is nog niet aanwezig in Luxemburg.

'Voor ons betekent PCS niet alleen geografische expansie, meer schaalgrootte en een diversifiëring van ons klantenbestand', zegt Dhooghe. 'PCS staat ook verder dan wij op het vlak van de digitale dienstverlening. Voor hen betekent de deal dat ze meer talen kunnen aanbieden aan hun klanten. En omdat ze nu deel uitmaken van een grotere groep, wordt het voor hen makkelijker om mee te dingen naar contracten van grote bedrijven.'

Tweede overname

We houden constant onze ogen open. Mogelijk volgt er op korte termijn nog een aankondiging.
Gert Van Huffel
Managing partner Kebek en bestuurder Mifratel

Na EBOS vorig jaar is PCS de tweede overname voor Mifratel. Ook IPG is actief in de consolidering van de markt. Volgen er nog? 'We houden constant onze ogen open. We zijn een aantal dossiers aan het bekijken. Mogelijk volgt er op korte termijn nog een aankondiging', zegt Van Huffel.

Maar het is voor Mifratel niet enkel groeien om te groeien en om omzet te kopen. Van Huffel: 'Er moet ook een duidelijke fit zijn, zoals we dezelfde filosofie hebbenals PCS.' 'We moeten niet noodzakelijk groter worden dan IPG, maar we gaan het ook niet tegenhouden', vult Dhooghe aan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud