Cryptohype nekt Koreaanse topambtenaar

Zuid-Koreanen zijn dol op bitcoin en andere virtuele munten. ©REUTERS

De zeepbel in bitcoin en andere virtuele munten lijkt een van de belangrijkste toezichthouders van Zuid-Korea te veel te zijn geworden.

Een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse regering meldde aan de krant The Wall Street Journal dat Jung Ki-Joon, het hoofd economisch beleid van het coördinatiecentrum van de regering, afgelopen zondag dood werd aangetroffen in zijn woning. De man werd 52.

Sinds enkele maanden probeerde Jung Ki-Joon een plan uit te werken om de handel in bitcoin & co. meer aan banden te leggen. Zuid-Korea geldt zowat als het epicentrum van de bitcoinhype van de voorbije maanden. Net geen 5 procent van alle bitcointransacties die vorig jaar werden uitgevoerd, gebeurde in Koreaanse won. 

De enorme Koreaanse interesse in virtuele munten wordt ook aangehaald als een van de belangrijkste redenen waarom de bitcoin vorig jaar het ene record na het andere bracht. De honger naar bitcoins is zo groot in het Aziatische land, dat de virtuele munt er doorgaans aan een hogere koers noteert dan in andere landen.

Licentie

Seoel had Jung Ki-Joon opgedragen om maatregelen uit te werken die verdere speculatie en crimineel gedrag met virtuele munten moesten tegengaan. Sinds eind januari verbood Zuid-Korea beleggers nog om anoniem in virtuele munten te handelen. Volgens collega’s ging Jung Ki-Joon de voorbije maanden wel gebukt onder enorme stress. Een officiële doodsoorzaak werd niet vastgesteld, maar vermoedelijk is de topambtenaar overleden aan een hartaanval. 

Ironisch genoeg werd uitgerekend deze week bekend dat Seoel mogelijk toch zijn houding tegenover handel in bitcoins zal versoepelen. De toezichthouder zou een systeem overwegen waarbij handelsplatformen met een licentie kunnen voortbestaan. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content