Cryptomarkt Binance in het vizier van Amerikaanse overheid

©REUTERS

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en de belastingdienst stellen een onderzoek in naar Binance, een van de grootste markten voor cryptomunten ter wereld.

Onderzoekers die naar witwaspraktijken en belastingfraude speuren, vroegen informatie aan personen die vertrouwd zijn met de business van Binance. Dat meldt het persagentschap Bloomberg.

Het bedrijf wordt geleid door de charismatische Changpeng Zhao, die met veel enthousiasme cryptomunten aanprijst op sociale media en tijdens interviews.

Amerikaanse ambtenaren vrezen dat cryptomunten worden gebruikt om illegale transacties te verbergen.

Binance is opgericht op de Kaaimaneilanden en heeft een kantoor in Singapore, maar zegt dat het geen enkel hoofdkantoor heeft. Chainalysis Inc, een forensisch bedrijf waarvan de klanten onder meer Amerikaanse federale agentschappen zijn, concludeerde vorig jaar dat er meer geld verbonden aan criminele activiteiten via Binance stroomde dan via enige andere markt voor cryptomunten.

Amerikaanse ambtenaren vrezen dat cryptomunten worden gebruikt om illegale transacties te verbergen, waaronder opbrengsten van diefstal en drugshandel. Ook wordt vermoed dat Amerikanen die veel winst maakten bij de handel in crypto de belastingen ontwijken.

Reputatie

De cyberaanval tegen Colonial Pipeline bevestigde onlangs de kwalijke reputatie van de cryptosector. Het bedrijf betaalde Oost-Europese hackers bijna 5 miljoen dollar in niet te traceren cryptomunten, vernam Bloomberg.

'We nemen onze wettelijke verplichtingen heel ernstig en we werken samen met regelgevers en politie', zei een woordvoerder van Binance in een e-mail. De woordvoerder voegde eraan toen dat het bedrijf geen commentaar geeft op specifieke zaken.

De woordvoerder wou wel kwijt dat Binance net als financiële instellingen instrumenten heeft die verdachte activiteiten moeten detecteren en bestrijden.

De koersen van de cryptomunten bitcoin en ethereum zakten na het bericht van Bloomberg.

Vorige maand kwam Binance in aanvaring met de Duitse financiële regelgever BaFin. Die liet weten dat het bedrijf een boete kan krijgen omdat het zijn digitale tokens aanbiedt zonder een beleggersprospectus te publiceren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud